IZETBEGOVIĆ ŠOKIRAO KONAKOVIĆA: "Teška sjenka je pala na stranku koja se poziva na pravdu!" (VIDEO)

"Što se tiče nas i Komšića, to je jedna stara sprega. Mi se držimo već dugo zajedno. Nije to nešto formalizovano, ali smo na istim politikama. Mi smo mogli vrlo lako se opredijeliti za Dragana Čovića, odbaciti Komšića i pričati ovu priču trojke i odabrati vlast. Mi smo odabrali Komšića da bismo branili državu."

  • Politika

  • 21. Feb. 2024  21. Feb. 2024

  • 10

O stanju u našoj zemlji, Stranci demokratske akcije, vlasti i opoziciji večeras u programu televizije Hayat govorio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Kazao je da ne mogu biti protiv interesa BiH. To se pokazalo i prilikom glasanja u Parlamentu BiH.

"SDA je konstruktivna opozicija, nikada neće nešto uraditi na štetu države. Brinemo se za ovu zemlju kako znamo i umijemo, nikada nam ne može biti svejedno", rekao je Izetbegović.

I Parlamentu FBiH zastupnici SDA su pomagali da se usvoje određeni zakoni.

"Ne možemo popraviti imidž BiH koliko ga oni kvare. Sve što je dobro za BiH podržat ćemo. Nema ničega bitnog a da SDA nije bila generator tih procesa, motor", naveo je Izetbegović.

Rekao je da je sada trenutak istine te da predlažu, kao i da su u Neumu predlagali, izmjene Izbornog zakona.

"Sada narod može vidjeti ko želi varati na izborima, a ko je za izmjene. Schmidt će naškoditi svom auteritetu ako se uplaši onoga što Dodik poručuje. Ko ima razlog da se ljuti na metode koje će suziti manipulacije? Ohrabrujem visokog predstavnika da se ne libi, ima mnogo više naš, naroda, koji želi to podržati. CIK bi imao 10.000 posmatrača. Svi koji su protiv izmjena zaslužuju da se za njih ne glasa. Visoki predstavnik će popraviti svoj autoritet ako ovu stvar presječe", kazao je Izetbegović.

Smatra da neće biti usvojeni zakon o sudovima i o sukobu interesa koji su uslov na evropskom putu BiH.

"Ipak, postoji šansa da se progleda kroz prste, da nas puste ovakvi kakvi smo. Ohrabrujem ih da to urade. Trojka je puno obećala, nešto od toga isporučila, Čoviću, Dodiku, međunarodnoj zajednici, biračima. Neće da javno objave šta su potpisali u Bakincima, Dodik im prijeti, oni ne objavljuju, javnost ne zna, vjerovatno njihovi mentori iz međunaordne zajednice znaju. Prihvate neke stvari, pa iz Ambasada SAD ispravlja", naveo je Izetbegović.

Rekao je da su ambasade kreairale ovakvo stanje te da imaju obaveze pomoći.

"Trojka nema znanja, kapaciteta, kuraži. Doći ćemo do klinča, zastoja. Kada Čović vidi da se boji da mu isporuče što su obećali, kad Dodik vidi…", rekao je Izetbegović.

Naveo je da je duga lista njegovih zamjerki na račun Trojke.

"Sve je krenulo od izdaje njihovih vlastitih principa. Šta je obećala da nikada neće uraditi, šta je obećala da hoće, a ništa od toga nije. Ima nešto i dobro u ovome, dobili smo da inteligentan i lucidan bosanski narod progleda. Neko ih je zavukao lažima da smo sve dogovorili s Dodikom i Čovićem da može sve puno brže i bolje. Mi u BiH smo u ‘luđačkoj košulji’ i samo je u pitanju odnos snaga. Trojka je počela munjevito da predaje, izdaje, možda i nesvjesno. Popravljive su to stvari, ali imaju nepopravljive, ako urade neke stvari u vezi pravosuđa, neće se moći popraviti. Moramo ih zaustaviti da naprave nepopravljive štete za BiH", kazao je Izetbegović.

Rekao je i da Bošnjaci nikada nisu nikoga napali niti ugrozili.

"Hrvatska uvodi vojni rok, Srbija se naoružava. Preporučujem mladim bh. patriotima da u okviru zakona jačaju BiH. Naravno da je NATO put najbitnija stvar, Oružane snage. Nikoga napasti nećemo, ali radi onih koji bi mogli da nas napadnu dobro je da smo jaki", potcrtao je lider SDA.

Govorio je o postupku protiv Dodika pred Sudom BiH.

"Dodik govori kako ne priznaje Sud, muslimanske sudije, a onda dođe na ročište. Itekako priznaje sud. Nažalost, zagazio je u prostor iz kojeg nema nazad. Radio je te stvari i ranije, s 9. januarom, napadima na presude Ustavnog suda. Pokušavali smo s njim napraviti neki normalniji odnos. Bolje bi bilo da je na vrijeme stao, ali je napravio ogromne štete. Ne bih rekao da bi se mogao izvući iz ovoga", dodao je Izetbegović.

Komentirao je objavljenu neklasifikovana shemu Europola prema kojoj se lider Naroda i pravde i trenutni ministar vanjskih poslova naše zemlje Elmedin Konaković dovodi u vezu s narkokartelom.

"Još se ne sagleda jasna fizionomija toga, ali je sve sumnjivo i čudno. Kriminalac kaže da su platili NIP-u kampanju. Dino prizna da ih je grupa građana zvala u Dubai… Teška sjenka je pala na stranku koja se poziva na pravdu", rekao je Izetbegović.

Govorio je i o saradnji s DF-om i o jakom opozicionom bloku.

"Što se tiče nas i Komšića, to je jedna stara sprega. Mi se držimo već dugo zajedno. Nije to nešto formalizovano, ali smo na istim politikama. Mi smo mogli vrlo lako se opredijeliti za Dragana Čovića, odbaciti Komšića i pričati ovu priču trojke i odabrati vlast. Mi smo odabrali Komšića da bismo branili državu. Tu su stvari sasvim jasne. Tu dolaze stranke koje imaju nešto slabiji rezultat ali koje respektujemo i želimo saradnju, NES i SBiH", kazao je Izetbegović za Hayat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...