"VRLO JE UVJERLJIVA": Bivši hrvatski diplomata Božo Kovačević o novoj teoriji o smrti Alekseja Navalnog


Julija Navalna ranije je izjavila da je njezin suprug ubijen otrovom novičok, a tijelo još nije predano porodici.

  • Evropa

  • 21. Feb. 2024  

  • 0

Pojavila se nova teorija o smrti Alekseja Navalnog prema kojoj je moguće da je ubijen jednim jedinim udarcem šakom u srce. Javno ju je iznio borac za ljudska prava Vladimir Osečkin u intervjuu britanskom Timesu. Rusi i dalje drže tijelo ruskog opozicionog političara a SAD najavljuje sankcije Moskvi.

Navalni je umro u zatvoru u Sibiru koji je u sovjetskom vremenu bio poznat kao Gulag 501. Nadimak mu je Polarni vuk i smatra se jednim od najgorih zatvora u Rusiji. U 50-ak kilometara udaljenom gradu Salehardu, gdje se navodno u mrtvačnici nalazi tijelo Putinovog najvećeg kritičara, građani tek nagađaju šta se dogodilo.

"Moglo se to dogoditi bilo gdje. Kažu da je riječ o trombu. Ko zna je li to istina ili nije, je li ta dijagnoza tačna ili nije", Tatjana Salehard, Rusija.

"Ne znam šta se dogodilo, je li umro ili je ubijen. Mogu samo nagađati", kaže Sergej Salehard. "Sve se dogodilo tiho. Neka oni riješe te stvari", dodaje Nina Salehard.

Prisilili su ga da više od dva sata provede na minusima kako bi usporili cirkulaciju krvi, a onda ga usmrtili šakom u srce. U to vjeruje ruski aktivist za ljudska prava Vladimir Osečkin. Tehnika je to kojom su nekoć poučavali KGB-ove operativce.

Bivši hrvatski ambasador u Rusiji Božo Kovačević rekao je za RTL Danas kako smatra da su zasad to sve teorije.

"Moguća je i vrlo je uvjerljiva tim prije što ju je iznio čovjek koji je desetljećima proučavao praksu u vrijeme staljinističkih logora", kazao je Kovačević.

Julija Navalna ranije je izjavila da je njezin suprug ubijen otrovom novičok, a tijelo još nije predano porodici.

"Može se dogoditi da im tijelo ni ne bude predano, da bude sahranjeno na nekoj tajnoj lokaciji ili kremirano, zato da to mjesto sahrane ne bi postalo mjesto hodočašća gdje će se skupljati opozicionari. Sve je moguće u današnjoj Rusiji", kazao je Božo Kovačević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...