DODIKOV MEGAFON SE OGLASIO: "RS ima pravo da sklapa partnerstva s kim želi, ne može nam to određivati OHR"

Kovačević je kazao da Republika Srpska, poštujući Ustav BiH, ima pravo da sklapa ekonomska, kulturna i druga partnerstva sa svim onim državama koje to žele, a posebno sa onim državama koje su garanti Dejtonskog sporazuma.

  • Politika

  • 21. Feb. 2024  

  • 2

Nijedna institucija na nivou BiH nije donijela odluku da se uvedu sankcije Rusiji, pa tumačenja službenika OHR-a u vezi sa spoljnom politikom BiH nemaju nikakvog smisla, izjavio je delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.

Kovačević je naglasio da OHR nema ništa s evropskim putem BiH i to je isključivo pravo izabranih predstavnika naroda da sprovode politike koje se dogovore unutar BiH.

"OHR nema mandat po Dejtonskom sporazumu da kreira politike stranaka niti da određuje liderima s kim mogu ili ne mogu da se sastanu”, kazao je Kovačević za Srnu komentarišući saopštenje OHR-a povodom sastanka predsjednika Republike Srpske i Ruske Federacije Milorada Dodika i Vladimira Putina da se “BiH obavezala da slijedi bezbjednosne i spoljnopolitičke smjernice EU” kao zemlja kandidat za članstvo u EU, te da to isključuje saradnju sa državama koje su pod sankcijama, kao i lične sastanke sa šefovima tih država.

Kovačević je kazao da Republika Srpska, poštujući Ustav BiH, ima pravo da sklapa ekonomska, kulturna i druga partnerstva sa svim onim državama koje to žele, a posebno sa onim državama koje su garanti Dejtonskog sporazuma.

"Ne može nam to OHR određivati, a pogotovo ne nekakav neimenovani stranac u tom OHR-u", poručio je Kovačević.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...