CURE DETALJI NEZAPAMĆENOG SKANDALA: Poznati svećenik prisilio časnu sestru na seks u troje, tjerao je da idu u…

Ekskomunikacija je ukinuta nakon samo nekoliko sedmica.

  • Hronika

  • 22. Feb. 2024  

  • 5

Bivše časne sestre koje su rekle da ih je poznati svećenik seksualno, psihički i duhovno zlostavljao, pozvale su u srijedu papu Franju da dopusti neovisnu istragu, istaknuvši da je katolička Crkva postavila "gumeni zid" koji blokira istinu.

Otac Marko Ivan Rupnik, umjetnik čiji mozaici krase oko 200 crkava i kapela diljem svijeta, uključujući i Vatikan, prošle je godine izbačen iz Isusovačkog reda i vjeruje se da se nalazi negdje u rodnoj Sloveniji.

Oko 20 osoba, uglavnom bivših časnih sestara, optužilo ga je za razne vrste zlostavljanja dok je prije 30-ak godina bio duhovnik zajednice redovnica u Sloveniji i nakon što se preselio u Rim kako bi nastavio umjetničku karijeru.

On nije komentirao navode za koje je Isusovački red prošle godine rekao da su iznimno vjerodostojni. Isusovački red, kojem pripada i papa Franjo, i Vatikan pokrenuli su interne istrage.

Bivša časna sestra Gloria Branciani u srijedu je prvi put javno izjavila da ju je Rupnik prisilio na seks utroje s njim i još jednom časnom sestrom u Sloveniji te da je to opravdao predanošću Presvetom Trojstvu.

Kasnije u Rimu tjerao ju je da s njim posjećuje pornografska kina, rekla je Branciani.

Ona i još jedna navodna Rupnikova žrtva, bivša časna sestra Mirjam Kovač, pozvale su Papu da pokrene neovisnu istragu o tome kako je hijerarhija postupala s optužbama protiv Rupnika i da objavi nalaze, rekla je zastupnica žrtava Anne Barrett Doyle.

Barrett Doyle, suvoditeljica dokumentacijskog centra sa sjedištem u SAD-u BishopAccountability.org rekla je da istraga mora uključiti svakog nadređenog koji je možda zažmirio na oko od ranih 1990-ih do sada i, što je najvažnije, mora odgovoriti na zabrinjavajuća pitanja koja se vrte oko Franjine uloge u ovom slučaju.

Pod pritiskom medija, isusovci su 2022. godine otkrili da je vatikanski doktrinarni odjel 2020. ekskomunicirao Rupnika zbog "odrješenja sukrivca", referirajući se na slučaj u kojem svećenik ima spolni odnos s osobom koju kasnije razrješava od grijeha u ispovijedi.

Ekskomunikacija je ukinuta nakon samo nekoliko sedmica jer se Rupnik pokajao, a riječ je o neobično kratkom razdoblju.

Barrett Doyle je rekla da bi neovisna istraga trebala istražiti je li Papa imao ikakvog utjecaja na odluku.

Prošle godine Papa Franjo je naredio vatikanskom doktrinarnom odjelu da ponovno otvori slučaj Rupnik. Glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni rekao je u srijedu da je odjel završio prikupljanje informacija i da razmatra daljnje korake.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...