NOVE PROVOKACIJE IZ SREBRENICE, MJEŠTANI APELUJU: Radikalni monah gradi crkvu kraj šehidskog spomen-obilježja, a u selu nema nijednog pravoslavca

Babić, kako navode, u selu Kragljivoda gradi crkvu odmah pored šehidskog spomen-obilježja, iako u selu nema niti jednog pravoslavnog vjernika. 

  • Vijesti

  • 22. Feb. 2024  

  • 5

Građani Mjesne zajednice Osatica u opštini Srebrenica uputili su pismo Uredu visokog predstavnika (OHR), Delegaciji EU u BiH, američkoj i britanskoj ambasadi u BiH, Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Srbiji, Mitropoliji dabrobosanskoj, Rijasetu Islamske zajednice u BiH i Općini Srebrenica, u kojem informiraju ove institucije o aktivnostima monaha Luke Babića koji je počeo gradnju pravoslavne crkve u bošnjačkom selu. 

Babić, kako navode, u selu Kragljivoda gradi crkvu odmah pored šehidskog spomen-obilježja, iako u selu nema niti jednog pravoslavnog vjernika. 

Mještani u dopisu podsjećaju da je Mjesna zajednica Osatica prije agresije na BiH imala tridesetak sela u kojima je živjelo više od 6.000 stanovnika, uglavnom Bošnjaka, kojih je bilo oko 90 posto.

Nakon rata, nažalost, na ovom području živi tek nekoliko stotina Bošnjaka koji, kako navode, i dalje uvažavaju dobre odnose sa svojim vjekovnim komšijama Srbima, te žele da to tako i ostane.

U dopisu podsjećaju da je u mjesnoj zajednici Osatica prije rata bila i crkva u selu Karno, koja u ratu nije srušena do temelja, za razliku od svih džamija na ovom području. Nakon rata crkva je obnovljena i proklamovana u manastir.

"Dolaskom izuzetno radikalnog monaha Luke Babića koji ne krije svoju mržnju prema Bošnjacima (čemu svjedoči niz medijskih informacija o njegovim radikalnim postupcima i dovođenju radikalnih skupina iz Srbije, Rusije i drugih mjesta iz entiteta RS, na što su ogorčeni i rijetki lokalni Srbi), počinje ciljano narušavanje odnosa Bošnjaka i Srba na ovom prostoru", navode mještani te ističu da uz pomoć entitetskih institucija i načelnika Općine Srebrenica Mladena Grujičića, Luka Babić je zatražio i pod nepoznatim okolnostima dobio u posjed nekadašnji objekat "Pošta RS" u mjestu Kragljivoda, koji rekonstruiše u pravoslavnu crkvu.

 altObjekat koji bi trebao postati crkva

Objekat se nalazi pored bošnjačkog šehidskog spomen-obilježja Kragljivoda i pedesetak metara od kuće bošnjačke porodice Nukić.

"Ovim proglasom upoznajemo javnost, državne i entitetske institucije, Srpsku pravoslavnu crkvui načelnika Općine o ovim po sigurnost opasnim aktivnostima koje ovaj sveštenik provodi u našem mjestu. Nemamo ništa protiv vjerskih objekata, ali se protivimo gradnji crkve u mjestu gdje nema niti jednog pravoslavnog vjernika.

Namjera Luke Babića je narušavanje naših dobrih odonosa, a što je pokazao 6. januara na Badnji dan, kada je na ovoj lokaciji održao liturgiju, uz puštanje nacionalističkih pjesama i cjelodnevnu pucnjavu. Zbog toga ćemo podnijeti krivičnu prijavu, jer je i policija (koja je došla po našoj prijavi) svjedočila događaju, ali ništa nije poduzela", navode mještani, te nastavljaju:

"Tražimo od nadležnih općinskih organa odgovor na pitanja: Kako je Luka Babić dobio ovaj objekat, kako je počeo gradnju pravoslavne crkve u bošnjačkom selu i ko je izdao dozvolu za građenje i prenamjenu objekta?

Apelujemo na uvaženi SPC da svojim autoritetom zaustavi mrziteljski odnos sveštenog lica, koje svojim ponašanjem narušava ugled crkve i srpskog naroda;

Pozivamo uvaženi Rijaset IZ u BiH da, putem Međureligijskog vijeća ovaj problem pokuša riješiti na nivou vjerskih zajednica;

Pozivamo međunarodnu zajednicu da, ukoliko je Općina Srebrenica izdala dozvolu za građenje, istu poništi kao što je to učinio nekadašnji visoki predstavnik kada je na bošnjačkoj zemlji u Potočarima bila započeta gradnja crkve", navodi se u apelu kojeg su svojeručno potpisali građani ove mjesne zajednice, te naveli kako se "unaprijed zahvaljuju, u želji da u najboljim odnosima žive sa svojim komšijama, poštujući i uvažavajući vjeru tradiciju, mir i posjede drugih".

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...