“SB” SAZNAJE / DRAGAN ČOVIĆ POLOŽIO ORUŽJE: Vlada FBiH na prijedlog HDZ-ovog ministra usvojila Program javnih investicija u kojem je nosilac projekta Južne plinske interkonekcije BH-Gas, a ne ...

Uz zakon o plinovodu “Južna interkonekcija BiH i RH” koji je nedavno na prijedlog SDA dobio podršku Zakonodavno-pravne komisije Predstavničkog doma  i koji će se u ponedjeljak naći pred Odborom za energetiku federalnog Parlamenta, a onda ponovo i na Vladi FBiH, usvojeni Program javnih investicija je ulaznica za dobijanje kredita kojim će se finansirati gradnja Južne plinske interkonekcije.

  • Politika

  • 22. Feb. 2024  22. Feb. 2024

  • 10

Piše: Darko OMERAGIĆ

Vlada FBiH je krajem januara na prijedlog federalnog ministra finansija i dopremijera FBiH Tonija Kraljevića (HDZ) usvojila Program javnih investicija za FBiH za 2024-2026. godinu u kojem se u dijelu "Proizvodnje i snabdijevanja energijom" navodi da su dva najbolje ocjenjena projekta:

  1. Studija izvodljivosti za projekat gasovoda "Zapadna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Hrvatske;
  2. Izgradnja - Regionalni gasovod "Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Hrvatske".

Interesantno je da su oba projekta kandidovana u ime BH-Gasa i da je BH-Gas njihov promotor i investitor. Uz zakon o plinovodu “Južna interkonekcija BiH i RH” koji je nedavno na prijedlog SDA dobio podršku Zakonodavno-pravne komisije Predstavničkog doma  i koji će se u ponedjeljak naći pred Odborom za energetiku federalnog Parlamenta, a onda ponovo i na Vladi FBiH, usvojeni Program javnih investicija je ulaznica za dobijanje kredita kojim će se finansirati gradnja Južne plinske interkonekcije.

Izvod iz Programa javnih investicija za 2024 - 2026. godinu (Foto: Slobodna Bosna)

ZNA SE KO JE INVESTITOR

"Ovim je Vlada FBiH potvrdila da BH-Gas ostaje investitor i nosilac projekta Južne plinske interkonekcije i time su otklonjenje sve dileme i kod aktuelne vlade FBiH koja kompanija ima kapacitet i znanje za realizaciju jedne ovakve interkonekcije”, kaže za "Slobodnu Bosnu" Almir Bečarević iz BH-Gasa.

Bečareviću je u ovom slučaju naročito zanimljivo to što su članovi Vlade FBiH koji dolaze iz HDZ-a “uvidjeli i saglasili se da projekat Južne interkonekcije može realizovati samo etablirana kompanija BH-Gas, a ne neke hibridne firme koje su nastale iz nekih ličnih interesa i za potrebe tih istih političkih čimbenika.”

"Program javnih investicija je najznačajniji dokument u FBiH i to sa aspekta projekata javnih kompanija, te su ova dva najbolje ocjenjena gasna projekta, ispred svih energetskih projekata garancija da je opredjeljenje FBiH, odnosno Vlade FBiH da se isti realizuju sa investitorom BH-Gasom. Hvala Vladi FBiH, a posebno ministru finansija gospodinu Kraljeviću što se izdigao iznad pojedinačnih interesa i jedan ovakav program javnih investicija predložio Vladi FBiH. Ovo je put kako treba ići u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata", rekao nam je Bečarević.

S obzirom na to da je vrlo dobro poznato kako se ponašaju svi ministri u ovoj državi, pa samim tim i federalni i da kod dizanja ruku za najvažnije zakone i dokumente moraju imati zeleno svjetlo predsjednika svoje stranke teško nam je ne povjerovati da Dragan Čović nije znao i za ovaj dokument koji u prvom planu kod realizacije Južne plinske interkonekcije ostavlja BH-Gas, a ne firmu sa sjedištem u Mostaru zbog koje mu je nedavno indirektno zaprijećeno američkim sankcijama. Amerikanci najviše pažnje polažu na to šta bh. političari rade, a ne na ono šta pričaju. Kada bh. političari pričaju kao što to rade Dodik ili Čović onda im stižu odgovori iz SAD-a, ali kada krenu da djeluju onda se suoče i s djelovanjem sankcija.

OZBILJNA UPOZORENJA

Dragan Čović je posljednjih nekoliko mjeseci pričao da će nosilac projekta Južne plinske interkonekcije biti firma iz Mostara, a ne BH-Gas i zbog toga se suočio s kritikom Sjedinjenih Američkih Država. Redom su ga upozoravali američki državni sekretar Antony Blinken, ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy i na kraju pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja James O’Brien.

Informacija o tome da se u Programu javnih investicija nalazi BH-Gas nije sakrivena od javnosti, ali nije ni iskomunicirana kako treba s javnošću. Naša pretpostavka je da koalicioni partneri u FBiH tu “čast” žele prepustiti samom Čoviću koji je dobio ozbiljna upozorenja iz SAD-a da mora odustati od svog nauma da nosilac projekta Južna plinska interkonekcija treba biti nova federalna kompanija sa sjedištem u Mostaru. Sada je do Čovića kako će dalje ovu svoju ideju komunicirati i kakva će “naređenja” izdati svojim poslanicima u Predstavničkom domu i delegatima u Domu naroda Parlamenta FBiH kada se pred njima nađe prijedlog zakona o Južnoj plinskoj interkonekciji koji je predložila SDA, a kojem je također, navedeno da je nosilac projekta BH-Gas.

Južna plinska interkonekcija je potrebna Bosni i Hercegovini kako bi se diverzificiralo snabdijevanje gasom i konačno ukinula ovisnost o ruskom gasu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...