SNIMKE S LICA MJESTA: Nakon 50 godina prva američka letjelica sletjela na Mjesec, ima zadatak...

-Dobro došli na Mjesec, dodao je Crain.

  • HiTec

  • 23. Feb. 2024  23. Feb. 2024

  • 0

Šesterokutna letjelica Odysseus, kompanije Intuitive Machines iz američkog grada Houstona, sletjela je u petak, oko 00:30, na krater Malapert A na Mjesecu i time postala prva američka letjelica koja je na Mjesec sletjela unazad 50 godina.

Informaciju o uspješnom slijetanju letjelice potvrdio je direktor misije Tim Crain istaknuvši da se radi o povijesnom trenutku koji označava prvo američko slijetanje na Mjesec još od davne 1972. 

-Dobro došli na Mjesec, dodao je Crain. 

Projekt je, objavio je BBC, dio NASA-inog nastojanja da komercijalnim letjelicama trasira put za povratak astronauta na Zemljin satelit do kraja desetljeća.

Prema riječima direktora NASA-e Billa Nelsona misija je trijumf, veliki skok za cijelo čovječanstvo.

- Danas su se prvi put u više od pola stoljeća Sjedinjene Države vratile na Mjesec. Prvi put u povijesti čovječanstva, američka kompanija vodila je putovanje tamo gore, naglasio je Nelson.  

U NASA-i se, uz ostalo, nadaju da će s vremenom na Mjesecu uspostaviti dugotrajnu prisutnost. Plan je da se iz leda prikuplja voda za piće i za raketno gorivo. NASA to radi u sklopu programa Artemis čiji je cilj uspostaviti bazu na Mjesecu, preduvjet za buduće ljudske misije na Mars.

Odysseus je na Mjesec ponio kamere za istraživanje promjena Mjesečeve površine pod ispušnim plinovima motora svemirskog broda kao i uređaj za analizu oblaka nabijenih česticama prašine koji u sumrak lebde nad površinom zbog Sunčeva zračenja.

Isto tako, mediji su objavili da je NASA spomenutoj privatnoj kompaniji platila 118 miliona dolara da na Mjesec preveze njezin novi hardver, što je dio inicijative kojom Američka svemirska agencija želi delegirati prijevoz tereta na Mjesec privatnom sektoru kako bi uštedjela i potaknula lunarnu ekonomiju.

U jednom trenutku misije slijetanje Odysseusa bilo je odgođeno zbog problema s navigacijskim sistemom budući da nije radio ispravno. Letjelica se, međutim, oslonila na eksperimentalnu tehnologiju na NASA-inom navigacijskom Doppler Lidaru koji koristi tri lasera za određivanje brzine i visine na kojoj se nalazi. 

Ekskluzivan klub


Američka svemirska agencija želi delegirati prijevoz tereta na Mjesec privatnom sektoru kako bi uštedjela i potaknula lunarnu ekonomiju.

Prva privatna firma koja je to pokušala bio je Astrobotic iz Pittsburgha, ali je iz njezine letjelice Peregrinea počelo curiti gorivo, zbog čega je na kraju vraćena da izgori u Zemljinoj atmosferi.

Svemirski brodovi koji slijeću na Mjesec moraju savladati opasne gromade i kratere i, u nedostatku atmosfere koja podržava padobrane, oslanjati se na potisnike koji kontroliraju njihovo spuštanje. Otprilike polovica od više od 50 dosadašnjih pokušaja bila je neuspješna.

Sletjeti na Mjesec dosad su uspjele samo svemirske agencije Sovjetskog Saveza, Sjedinjenih Država, Kine, Indije i Japana.    

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...