POLITIČKI ANALITIČAR ŽARKO PAPIĆ ZA "SB": "Dodikov sin na putu da preuzme vlast, odjedanput se pojavljuje prva dama Srbije..."

Za komentar na Dodikove posjete zemljama koje grcaju u sankcijama EU i SAD-a, u jeku priče o evropskim integracijama BiH, pitali smo političkog analitičara Žarka Papića.

  • Vijesti

  • 23. Feb. 2024  23. Feb. 2024

  • 1

Protekih dana stupce u rubrici "Vijesti" punili su članci o posjeti predsjednika manjeg bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika Bjelorusiji, gdje se Dodik susreo sa predsjednikom te zemlje Aleksandrom Lukašenkom, a zatim i Rusiji - gradu Kazanju, gdje se susreo sa predsjednikom te zemlje Vladimirom Putinom.

Tokom posjeta, Dodik je istakao kako su potpisani bilateralni odnosi sa obje zemlje, na što je reagirao zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Denis Zvizdić.

"Pošto Dodik još uvijek živi u toj fikciji koju je sam izmislio da je on predsjednik 'nezavisne i samostalne države RS', iako je riječ o jednoj administrativno-teritorijalnoj jedinici unutar nezavisne i međunarodno priznate Bosne i Hercegovine, naravno da nema nikakvo pravo da potpisuje nikakve međunarodne državne sporazume", rekao je Zvizdić za BHRT.

Za komentar na Dodikove posjete zemljama koje grcaju u sankcijama EU i SAD-a, u jeku priče o evropskim integracijama BiH, pitali smo političkog analitičara Žarka Papića.

NATO uz saglasnost Rusije bombardovao Srbiju i RS

"Odlazak Dodika u Bjelorusiju i Rusiju definitivno je nešto što šalje pogrešan signal evropskim integracijama BiH u EU. To je svakako neka vrsta indirektnog protivljenja integracijama sa Evropskom unijom ili pokušaja stvaranja nekog vještačkog balansa", prokomentirao je Papić za "Slobodnu Bosnu" navodeći kako Dodikov potez nije bio pametan u okviru geostrateških okolnosti.

"Pogrešna je orijentacija na Rusiju", rekao je Papić praveći digresiju na razgovor Dodika i Putina, u kojem Dodik govori u više navrata kako je NATO bombardovao Srbiju i RS.

"To je tačno, ali je NATO to uradio uz saglasnost i skoro bih rekao političku podršku tadašnjeg ruskog rukovodstva. Previše stvari se oprašta Rusiji sa stanovišta nacionalnih interesa Srba, ne znam zašto", rekao je Papić.

Kada je riječ o bilateralnim sporazumima, potvrđuje da entitet po međunarodnom javnom pravu nema nikakvo pravo ili mogućnost sklapanja takvih sporazuma.

"Mogu sporazumi o trgovini, to može uraditi i bilo koja općina, ali kada je riječ o međunarodnom javnom pravu treba imati u vidu da ga ne poštuju ni velike sile. Prema tome ono što u ovom slučaju odlučuje konkretno Rusija, bit će manje-više realizovano. To je suprotno međunarodnom javnom pravu, ali ga se niko više od velikih sila ne pridržava", pojasnio je Papić za "SB".

Mogućnost da se RS priključi BRICS-u

Dodik je za ruske medije izjavio i kako je BRICS interesantan za Srbe i da se nada da će RS u budućnosti imati mogućnost da dobije status posmatrača u ovoj organizaciji. Papić komentira kako je potrebno posmatrati i mogućnost da se RS nekada kao članica priključi u BRICS.

"Nimalo ne potcjenjujući BRICS koja postaje jedna vrlo ozbiljna organizacija, vodim računa o geostrateškim okolnostima i nekoj vrsti sukoba između zapadnih asocijacija, EU i NATO pakt i BRICS-a. I tu naravno se zna međunarodno javno pravo, ali ako se Kina i Rusija dogovore, to više ne važi", prokomentirao je Papić.

Papić potvrđuje da entitet nema pravo da sklapa bilateralne odnose ili da se uključuje u međunarodne organizacije.

"RS nije članica ni Ujedninjenih nacija ni INTERPOL-a niti bilo čega, niti može biti. To može biti jedino država BiH", rekao je Papić navodeći da ukoliko se Dodik odvaži na takve korake, oni sa stanovišta prava ne bi važili, a da je teško prognozirati šta bi moglo značiti ako se to dogodi, te smatra da je sve ovo retorika kako bi se indirektno, skoro pa zaprijetilo EU.

Igor Dodik da preuzme SNSD

Papić je u razgovoru za "Slobodnu Bosnu" upozorio na događaje koji će se dogoditi u naredne dvije sedmice.

"Dodikov sin postaje generalni sekretar SNSD-a. On je po pravilu druga ličnost u nekoj partiji, to je početna pozicija za preuzimanje vlasti u nekoj partiji, primjer Staljin. Drugo, odjedanput se pojavljuje prva dama Srbije - Vučićeva supruga koja biva primljena skoro kao državni u RS-u i ona donira, odakle i s čijim parama sam Bog zna, UKC-u RS-a inkubatore za bebe. To je apsolutni indikator, ni Putinu napamet nije naumpalo, prelaska u autoritarnog u totalitarni sistem. Sjeverna Koreja!", rekao je Papić navodeći kako institucija prve dame postoji samo u SAD-u, čak ni u Evropi nema.

"To je indicija u potpuno desno pomjeranje i potpunu nesigurnost vlastodržaca ove dvojice", prokomentirao je Papić za "Slobodnu Bosnu".

(S. Hodžić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...