SEMIR EFENDIĆ O POLITIČKOJ SITUACIJI U ZEMLJI: "Sada ćemo vidjeti da li postoji visoki predstavnik za cijelu BiH" (VIDEO)

On smatra da Trojka nije smjela pristati na ono što je pristala iza zatvorenih vrata.

  • Politika

  • 24. Feb. 2024  

  • 1

U video intervjuu za Vijesti.ba je govorio predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Semir Efendić.

Efendić u intervjuu govori o imenovanju Vukoje u Ustavni sud BiH, prepuštanju institucija snagama koje ih koriste za nanošenje štete državi, eventualnom otcjepljenju RS-a, prisustvu Čovića promociji knjige ratnog zločinca, politici Harisa Silajdžića, energetskim projektima i propuštenim šansama, saobraćajnoj infrastrukturi koja je pod kontrolom HDZ-a, stanju u Kantonu Sarajevo, ali i Općni Novi Grad, te predstojećim izborima i da li će SBIH sa SDA, DF i NES-om formirati četvorku.

Razgovarali smo o bitnim državnim temama, aktuelnoj političkoj situaciji, opasnostima separatističkih politika i odgovoru probosanskih, ali i aktivnostima međunarodne zajednice te predstojećoj odluci EU o otvaranju pregovora za BiH. "Ja mislim da bi se moglo desiti da BiH otvori pregovore sa Evropskom unijim, s tim da moram reći da to samo za sebe ne znači mnogo. Ja moram podsjetiti da su Srbija i Albanija prije deset godina otvorile pregovore. Da li je danas Srbija bolja? Crna Gora je pregovore otvorila 2021. godine. Tako da to ne znači mnogo, ovo je više politička odluka s obzirom na dešavanja na istoku Evrope, na ono što se dešava u Ukrajini. S Ukrajinom i Moldavijom su otvoreni pregovori, iako znamo da nisu ispred Bosne i Hercegovine", kaže Efendić.

On navodi da SNSD i HDZ odavno imaju političku agendu kojoj Evropska unija nije glavni cilj.

"To je samo usputno, oni pokušavaju na onim ratnim ciljevima istrajavati i dalje, raditi na slabljenju države. Dodik već otvoreno govori o secesiji, kod Čovića to nije tako otvoreno u verbalnom smislu, ali praktično djeluje sinhronizovano s Dodikom. Tako da oni pokušavaju usloviti parnere iz Trojke koje su odabrali za vršenje vlasti u ovom mandatu, tako da od njih pokušavaju dobiti što nisu uspjeli sve ove godine. I pitanje načina izbora članova Predsjedništva BiH i Ustavnog suda BiH je definitivno riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom. Ne sviđa se ni nama činjenica da postoji Republika Srpska, da postoje dva entiteta, kantoni, ali to je naš trenutni Ustav", kaže Efendić.

On smatra da Trojka nije smjela pristati na ono što je pristala iza zatvorenih vrata.

"Meni je pomalo smiješno gledati kad Trojka zahtijeva da apelaciono vijeće Suda BiH bude u Istočnom Sarajevu. Šta ima Trojka sa Istočnim Sarajevom, otkud im ta ideja? Je li glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo? Naravno, puno je važnije u tom zakonu da li se radi o Vrhovnom sudu, koji je i prijedlog Venecijanske komisije, a na vijeće već postojećeg suda", kaže Efendić i dodaje da se ne rješava glavna stvar, a pokušava se čak razvlastiti Sud BiH.

Efendić navodi da je veliko pitanje i djelovanje EU jer se po njegovim riječima, najviše Hrvatska, a zatim i Mađarska stavljaju na stranu snaga u BiH koji nisu na strani države.

"Nažalost, Ured visokog predstavnika sve se više ponaša tako da ne želi preduzeti ništa da zaštiti državu. Imali smo posljednji slučaj, krenulo se u rasprodaju državne imovine, a visoki predstavnik poziva Pravobranilaštvo da reaguje. Ko je postavio pravobranioca, pa tamo uticaj imaju SNSD i HDZ", kaže Efendić i dodaje da se slična stvar desila u Federaciji BiH po pitanju imovine u Varešu gdje je Vlada FBiH donijela propis kojim daje imovinu na korištenje.

On dodaje da ne očekuje nikakav rezultat od aktuelnih vlasti, te navodi da se posljednjih mjeseci vide različiti stavovi između EU i SAD.

"SAD imaju jedan stav koji je za BIiH bolji. Ali je pitanje djelovanja. Visoki predstavnik je sam izjavio da ga zemlje EU sprečavaju u donošenju odluke o integritetu izbornog procesa, dok su SAD s druge strane to tražile. Zapravo je pravo pitanje, da li uopće više postoji visoki predstavnik za cijelu Bosnu i Herceovinu. Sada će se pokazati da li će donijeti tu odluku, on je navikao da odluke donosi u Federaciji", navodi Efendić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...