MIŠLJENJE BRITANSKOG PREMIJERA: "Moramo odvažnije plijeniti rusku imovinu"

Sunak je u članku Sunday Timesa povodom dvije godine od početka sukoba izjavio da Ukrajina i dalje treba više dalekometnog oružja, bespilotnih letjelica i streljiva i druge pomoći.

  • Evropa

  • 25. Feb. 2024  25. Feb. 2024

  • 0

Zapad bi trebao odvažnije konfiskovati rusku imovinu zamrznutu nakon invazije Rusije na Ukrajinu 2022., rekao je britanski premijer Rishi Sunak, prenosi Hina.

Sunak je u članku Sunday Timesa povodom dvije godine od početka sukoba izjavio da Ukrajina i dalje treba više dalekometnog oružja, bespilotnih letjelica i streljiva i druge pomoći.

"Moramo smjelije pristupiti udaru na rusku ratnu privredu. Moramo i odvažnije plijeniti stotine milijardi zamrznute ruske imovine", rekao je.

Prošli mjesec britanski ministar investicija Dominic Johnson sastao se sa zamjenikom američkog ministra finansija Wallyjem Adeyemom radi razgovora o zapljeni zamrznute ruske imovine, naglašavajući pritom da to treba provesti u skladu s međunarodnim pravom.

Evropska unija, SAD, Japan i Kanada zamrznule su oko 300 milijardi dolara imovine ruske centralne banke 2022. godine kad je Rusija započela invaziju na Ukrajinu.

Zemlje G7 razmatraju zapljenu imovine kao način da Rusija plati štetu prouzročenu njenom invazijom na Ukrajinu.

Sunak je također pozvao SAD da nastavi pružati finansijsku i vojnu potporu Ukrajini. "Nikad ne bismo smjeli podcijeniti ono što je Amerika dosad učinila za Ukrajinu i za euroatlantsku sigurnost. Pozivam ih da nastave s tom potporom, a uvjeren sam da hoće", piše u članku.

Britansko ministarstvo odbrane najavilo je jučer pomoć od 286 miliona eura za finansiranje ukrajinskog topničkog streljiva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...