PROFESOR VAHIDIN PRELJEVIĆ ANALIZIRA: "Prvomartovski referendum jedan od najvećih trenutaka naše historije, najobičniji je mit je da su građani srpske nacionalnosti bojkotirali"

“Vrlo je vjerovatno da je najmanje 15 do 20 posto upisanih birača srpske nacionalnosti izašlo na referendum..."

  • Društvo

  • 25. Feb. 2024  

  • 0

Najobičniji je mit da su građani srpske nacionalnosti listom bojkotirali prvomartovski referendum 1992. Uzimajući u obzir sve okolnosti, opstrukciju SDS-a u općinama gdje je imao vlast, propagandu, odziv na izborima dvije godine ranije, popis stanovništva od 1991. odziv i nije bio toliko loš, naveo je profesor Vahidin Preljević

Profesor Preljević u objavi na platformi X dalje dodaje:

“Naime, vrlo je vjerovatno da je najmanje 15 do 20 posto upisanih birača srpske nacionalnosti izašlo na referendum. To pokazuju rezultati u Tuzli, Zenici, Sarajevu, Brčkom, Jajcu, Doboju ali i u Banja Luci”.

“Ali o tome govore i opći rezultati. Naime, ako je 64,31% birača izašlo na referendum, a popisu je Bošnjaka i Hrvata bilo ukupno 60,85 + 5,5 Jugoslavena, onda ispada da je odziv sve tri grupe morao biti skoro 97-98% da bi postigli ovaj rezultat! To statistika ne pokazuje, a naprosto je i nerealno”, ističe Preljević.

Preljević dodaje da odziv Bošnjaka, Hrvata i Jugoslavena (od kojih je sigurno značajan dio i srpskog porijekla) je svakako bio ogroman, vjerovatno oko 80%, ali ne 100%.

“Zaključak: prvomartovski referendum je demokratski izraz slobodne volje bh. građana i jedan od najvećih trenutaka naše historije”, zaključio je Preljević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...