ŠOKANTNE TVRDNJE ADEMIRA SPAHIĆA: "Baltić zaposlio Dizdarovu ženu u Dom zdravlja. Nikšićev prijatelj dobivao tendere..."

Klupko u SDP-u BiH se odmotava...

  • Politika

  • 25. Feb. 2024  

  • 4

Ademir Spahić, bivši predsjednik Upravnog odbora JU Dom zdravlja KS bio je gost emisije 'Istraga sedmice' Hayat TV-a.

Kako kaže, ovu funkciju je obavljao od 2021. godine sve do prošlog petka kada je i dobio razrješenje.

"Nije mi usvojen izvještaj. I Abel Baltić je podnio ostavku, ali to je predstava za javnost. Nisam postao ministar zbog animoziteta Nermina Nikšića prema meni. Američka ambasada mu je rekla da ne trebam biti ministar. Kada sam pitao iz kojeg razloga, rekli su da nije dobro za rejting SDP-a. Tu postoji animozitet od 2022. godine kada smo Vranić (Haris op.a.) i ja pozvani kod Nikšića. Sastanak je trajao sa visokim tonom premijera i rekao je da je pogodio sa ministrom saobraćaja, a to je Adnan Šteta, a promašio sa zdravstvom, to se odnosilo na mene i Vranića", otkrio je.

Dodao je kako je i direktor Baltić bio prisutan na sastanku, te da su na njemu pale teške riječi i optužbe.

"Za Vranića je rekao da je u talu sa određenim ‘veledrogerijama’ što je Vranić demantovao, mene je spajao sa Rusmirom Nesihovićem, rekao mi je da me sa ulice digao da me zaposlio. Nikšić je rekao da se resorni ministar zdravlja ne petlja u rad Domova zdravlja KS i ja kao predsjednik Upravnog odbora u rad direktora koji meni podnose izvještaj. Samo se čekalo kada će se sklonit Vranić i Spahić. Novi Upravni odbor neće usvojiti ostavku Baltića. Dio gdje se stavljaju reklame unutar Domova zdravlja izdata je firmi čiji je vlasnik blizak prijatelj Nermina Nikšića. To je izdao generalni direktor, ali ne u skladu sa zakonom, nije bio javni poziv. Davao sam iskaz u ministarstvu unutrašnjih poslova, odgovarao na upite Tužilaštva. Nakon mog saslušanja u MUP-u, sutradan sam tražio informaciju od generalnog direktora koji je rekao da čekaonice nisu zdravstven prostor. Pojedine firme koje se bave vrstom posla vezano za nabavku nekih labaratorijskih stvari, odjednom postanu i dobavljači stomatološke opreme, opreme za ambulante, radiološke opreme,… Zatim imate nabavku uniformi gdje je dato 400.000 KM za uniforme, sindikati su ukazivali na to. Ne postoji pravilnik koji nalaže dress code i kada uzmete tu sumu novca od 400.000 KM i broj uposlenika, ispada jedna uniforma da košta preko 200 KM", naveo je.

Otkrio je i kako jedna te ista firma dobiva tendere.

"Imate firmu koja prođe na tenderu za kante za infektivni otpad, od njih se kupe još dva auta od 300.000 KM. AED defibrilatori također koji su kupljeni od te firme. Jednu osobu sam upitao kakvi su to defibrilatori, ta osoba mi je rekla da ih podijelimo po džamijama. Jer kada ih upalite, navode vas na engleskom šta trebate uraditi. Kada napravite jednu defibrilaciju, elektrode se ne mogu koristii, a svaki par elektroda je 200 KM. Baltić dok je bio predsjednik Upravnog odbora zaposlio je ženu Nerina Dizdara u JU Dom zdravlja KS", otkrio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...