VELIKO OTKRIĆE SAUDIJACA: Ovo će promijeniti sliku Bliskog istoka

"Dodatne rezerve iznose 420 milijardi kubnih metara plina i dvije milijarde barela kondenzata", saopćilo je u nedjelju Ministarstvo energetike.

  • Svijet

  • 25. Feb. 2024  

  • 0

Saudijska Arabija je potvrdila da su otkrivene značajne količine dodatnih rezervi plina u divovskom polju Jafurah državne naftne kompanije Aramco.

Dodatne rezerve iznose 420 milijardi kubnih metara plina i dvije milijarde barela kondenzata, saopćilo je u nedjelju Ministarstvo energetike.

Resursi u polju Jafurah sada se procjenjuju na oko 6,4 biliona kubnih metara plina i 75 milijardi barela kondenzata, što je potvrdila "velika nezavisna konzultantska kompanija specijalizirana za područje odobravanja resursa i dokazanih rezervi", saopćilo je ministarstvo.

Ovo postignuće postignuto je kao rezultat primjene najviših međunarodnih standarda u procjeni i razvoju resursa ugljikovodika

Nekonvencionalno plinsko polje Jafurah nalazi se jugoistočno od naftnog polja Ghawar u istočnoj provinciji kraljevstva. Nekonvencionalni resursi odnose se na one koji zahtijevaju napredne metode ekstrakcije, prenosi Klix.

Rijad se obavezao na razvoj polja, a Saudi Aramco je 2021. godine dodijelio ugovore vrijedne 10 milijardi dolara za taj poduhvat. U to se vrijeme očekivalo da će kapitalni izdaci u Jafurahu - najvećem neiskorištenom plinskom polju u kraljevstvu doseći 68 milijardi dolara tokom prvih 10 godina razvoja.

S procijenjenih 5,6 biliona kubnih metara plina na mjestu, bazen Jafurah domaćin je najvećeg nalazišta plina na Bliskom istoku.

Pokriva područje od 17.000 kvadratnih kilometara. Očekuje se da će se proizvodnja prirodnog plina u Jafurahu udesetorostručiti.

Time će Saudijska Arabija, najveća privreda arapskog svijeta, postati jedan od najvećih svjetskih proizvođača prirodnog plina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...