VRIJEME JE GRIPE: Evo šta trebate znati ukoliko želite ostati zdravi i ne zaraziti se javnom prijevozu…

U tu su svrhu pomoću računalnih simulacija istražili širenje aerosola.

  • Zdravlje

  • 26. Feb. 2024  

  • 0

Vjerovatnoća da pokupite infekciju dok se vozite javnim prijevozom ovisi o tome koliko je dobro prozračen prostor, prema novom istraživanju koje je koristilo računalne simulacije širenja virusa.

Autobus s aktivnom ventilacijom predstavlja značajno manji rizik od infekcije od zatvorene prostorije s malo ventilacije, zaključuje studija znanstvenika sa Univerziteta u Kasselu u Njemačkoj.

Glavno otkriće je da je ventilacija najvažniji faktor, objasnila je istraživačka asistentica Natalie Schneider.

Tokom pandemije koronavirusa, istraživači prometa počeli su istraživati kako javni prijevoz može postati otporniji na pandemije i epidemije i što ventilacija u javnom prijevozu može postići.

U tu su svrhu pomoću računalnih simulacija istražili širenje aerosola, odnosno put prijenosa virusa u virtualnom autobusu.

Čak i pri simulaciji vrlo nepovoljnog scenarija, prosječni rizik od infekcije u ventiliranom vozilu pokazao se relativno niskim.

Uz vrlo visoku stopu zaraze, pun autobus, lošu ventilaciju, bez maski i vrijeme putovanja od 20 minuta, vjerovatnost zaraze je izračunata na 3,2 posto.

Također se pokazalo da je nošenje maske za lice vrlo korisno, rekla je Schneider. Istraživači su otkrili da je vjerovatnost infekcije 20 puta manja kada se nosi maska nego bez nje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...