ENERGETSKI STRUČNJAK EDHEM BIČAKČIĆ: "BiH se od izvoznika preobratila u uvoznika struje!"

U sadašnjoj upravi Elektroprivrede BiH sjedi samo jedan inženjer elektroenergetike, kazao je nekadašnji premijer i direktor EPBiH, Edhem Bičakčić.

  • Ekonomija

  • 26. Feb. 2024  

  • 2

Bosna i Hercegovina gubi moć u izvozu električne energije u čemu je bila lider među zemljama regije i po svemu sudeći već ove godine biće primorana da uvozi znatne količine struje. Prošle godine proizvodnja je znatno smanjena, investiranje u nove elektrane kao i u proteklih tri decenije je izuzetno skromno, a brojni propisi i dalje su destimulativni za ova ulaganja.

Protekla vlast se uopšte nije bavila energetikom, a na pregovorima sa Energetskom zajednicom uglavnom su nas predstavljali laici, ustvrdio je ovih dana Edhem Bičakčić, predsjednik Regionalnog ogranka Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (SEERC).

On je kao panelist učestvovao na radno-konsultativnom savjetovanju parlamentaraca svih nivoa vlasti održanom u Fojnici, prenosi portal Indikator.

Organizator sastanka na kojem je analizirano stanje i perspektive u gasnom, elektroenergetskom i sektoru putne infrastrukture bio je potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.

Edhem Bičakčić je pri tom konstatovao da u sadašnjoj upravi Elektroprivrede BiH (broji šest ljudi) sjedi samo jedan inženjer elektroenergetike i "stranačke figure koje nemaju misiju, viziju, znanje ni rješenja za postojeće probleme".

Kritički se osvrnuo i na odluku Elektroprenosa BiH da reprogramira milionske dugove Elektroprivrede Srbije što je suprotno postojećim zakonima. Iznio je zanimljiva stajališta u vezi sa blokom sedam u Termoelektrani Tuzla za koji je u pripremama za izgradnju potrošeno osam godina i da smo od tog projekta odustali.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...