ZLIKOVCI U POLICIJSKIM UNIFORMAMA: Svjedoci Tužilaštva BiH ispričali su kako je policija 11. septembra 1992. odvela mladiće Faruka Bilalića i Mustafu Salkovića, koji više...

(...) nikada nisu viđeni živi.

  • Vijesti

  • 26. Feb. 2024  26. Feb. 2024

  • 0

Nasrudin Bilalić kazao je da je radio u Srbiji kada mu je supruga telefonom javila da je najstariji sin Faruk odveden dan ranije, 11. septembra. Svjedok se vratio kući u Bijeljinu i od supruge je saznao da je uveče došao policijski kombi sa pet policajaca, među kojima su poznavali Dragana Čobića zvanog Čombe.

“Tražili su mog sina da obave informativni razgovor... Po pričanju supruge, Čobić je rekao: ‘Nemoj se sekirati, majko, vratićemo ga’”, ispričao je Bilalić.

Dodao je da su njegovi sinovi Faruk i Elvir poznavali Čobića i da su s njim igrali košarku. Elvir je, kako je svjedok saznao, te večeri pošao u grad i zaustavili su ga policajci iz kombija pitajući ga za brata Faruka, te je on s njima došao do kuće.

Bilalić je rekao da su supruga i sin Elvir odvođenje Faruka prijavili u policiji, gdje je i on otišao sutradan i gdje su im kazali da niko nije privođen. Rekao je da ga je primio načelnik Branko Stević, koji je kazao da će to da ispita. Naveo je da je u policiji sreo i roditelje Mustafe Salkovića, koji su se takođe raspitivali o sinu. Čuo je da je priveden i Husref Mujezinović.

Svjedok je rekao da ga je Stević uputio na inspektora Lazića, koji mu je jednom kazao da mu je Čobić rekao da je njegovog sina ispitao u kombiju i da ga je pustio. Bilalić je kazao da je išao i kod Čobićevog oca da pokuša nešto saznati, te da mu je tu Dragan Čobić drsko rekao da “ne gura nos gdje mu nije mjesto” i da ne dolazi kod njegove familije.

Svjedok je kazao da je poslije izvjesnog vremena slučaj preuzeo inspektor Ljubinković. Rekao je da su kasnije posmrtni ostaci njegovog sina pronađeni u Sremskoj Mitrovici. Pretpostavlja da je njegov sin ubijen negdje na Drini i da je voda odnijela njegovo tijelo. Braniocu Radivoju Lazareviću potvrdio je da je svjedočio na suđenju Čobiću u Bijeljini. Čobić je u tom postupku oslobođen krivice.

Bilalić je svjedočio na suđenju Živanu Miljanoviću, Stevi Bokariću, Jovici Petroviću, Mirku Simiću, Ljubi Markoviću, Slavenku Kočeviću, Zvonku Pržulju, Milenku Samardžiji i Kosti Staniću, nekadašnjim rukovodiocima i pripadnicima policijskih snaga iz Bijeljine i Sokoca. Optužnica ih tereti za odvođenje 22 civila bošnjačke nacionalnosti iz naselja Bukreš i njihova ubistva pored rijeke Drine u Balatunu u noći sa 24. na 25. septembar 1992. godine. Samardžija je optužen i da je na obali Drine iz neposredne blizine pucao u trojicu muškaraca koje je policija privela 11. septembra 1992.

Svjedok Enver Bilalić prisjetio se kako je 11. septembra došao policijski kombi u kojem je bilo pet policajaca, kao i njegov brat Elvir, kojeg su zaustavili u gradu. Svjedok je kazao da su tražili njihovog najstarijeg brata Faruka, koji je bio u kupatilu.

Od brata Elvira je saznao da se jedan od policajaca zvao Dragan Čobić, kojeg su njegova starija braća poznavali.

“Rekao je: ‘Ideš zbog ispitivanja.’ Majci je rekao da se ne brine”, prisjetio se svjedok, koji je tada imao devet godina.

Naveo je da je tijelo njegovog brata 2003. ekshumirano u Sremskoj Mitrovici.

Danijela Jukan prisjetila se odvođenja prijatelja Mustafe Salkovića 11. septembra. Ispričala je kako su ona i drugi čekali Mustafu ispred kulturno-umjetničkog društva, gdje su igrali folklor. Navela je da su naišli policajci u kombiju i pitali za Salkovića, te im rekli da mu kažu da ih sačeka.

Opisala je policajca plave kose i očiju s kojim je razgovarala. Dodala je da je ubrzo stigao Mustafa, a potom i kombi, i da ga je plavi policajac prozvao i rekao mu da pođe s njima.

“Više nit se kombi vraćao nit sam više vidjela Mustafu”, kazala je svjedokinja.

Odbrani je potvrdila da je u ranijem iskazu navela da nije poznavala nijednog od policajaca koji su odveli Salkovića, ali da je čula da je nadimak plavog Čombe.

Suđenje se nastavlja 8. aprila.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...