SLOVAČKI PREMIJER TVRDI: "Nekoliko članica NATO-a i EU razmatra slanje vojnika u Ukrajinu"

Fico, koji se dugo protivio vojnim isporukama Ukrajini i zauzeo stav koji neki kritičari smatraju proruskim, nije ponudio detalje, a drugi evropski lideri nisu odmah komentarisali njegove izjave.

  • Evropa

  • 26. Feb. 2024  

  • 0

Reuters izvještava da nekoliko članica NATO-a i Evropske unije razmatraju slanje vojnika u Ukrajinu na bilateralnoj osnovi, izjavio je u ponedjeljak slovački premijer Robert Fico.

Fico, koji se dugo protivio vojnim isporukama Ukrajini i zauzeo stav koji neki kritičari smatraju proruskim, nije ponudio detalje, a drugi evropski lideri nisu odmah komentarisali njegove izjave.

On je ovo izjavio uoči sastanka evropskih lidera u Parizu kojem bi trebao prisustvovati kasnije u ponedjeljak.

“Ograničiću se da kažem da ove teze (u pripremi za sastanak u Parizu) impliciraju da jedan broj država članica NATO-a i EU razmišlja da će poslati svoje trupe u Ukrajinu na bilateralnoj osnovi“, rekao je Fico u televizijskom obraćanju nakon sastanka slovačkog savjeta bezbijednosti.

“Ne mogu reći u koju svrhu i šta bi oni tamo trebali da rade”, rekao je on, dodajući da Slovačka, članica EU i NATO vojnog saveza, neće slati vojnike u Ukrajinu.

Fico je rekao da vidi rizik od velike eskalacije sukoba u Ukrajini, te da više informacija ne može biti otkriveno javnosti.

Oko 20 evropskih lidera, uključujući Fica, okupit će se u ponedjeljak u Parizu kako bi ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu poslali poruku o evropskoj odlučnosti po pitanju podrške Ukrajini i kako bi se suprotstavili narativu Kremlja da će Rusija sigurno pobijediti u ratu koji sada ulazi u treću godinu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je evropske lidere u Jelisejsku palatu na radni sastanak najavljen u kratkom roku zbog, kako njegovi savjetnici kažu, eskalacije ruske agresije u posljednjih nekoliko sedmica.

Fico je rekao da sazivanje sastanka pokazuje da je strategija Zapada o Ukrajini propala. Međutim, rekao je da će učestvovati u konstruktivnom duhu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...