ŠTA SE DOGAĐA NA BH. AERODROMU: Aviokompanija iznenada otkazala sve letove, putnici u šoku...

Riječ je o letovima za koji su već bile prodate karte.

  • Ekonomija

  • 27. Feb. 2024  

  • 0

Aviokompanija Lumiwings jučer je otkazala sve letove sa tuzlanskog aerodroma.

Kompanija je svakako imala problema sa slabom prodajom karata nakon što je u decembru pokrenula letove iz Tuzle ka nekoliko evropskih destinacija. 

Riječ je o letovima za koji su već bile prodate karte.

Nema zvaničnog obrazloženja zbog čega su letovi otkazani niti da li ovo znači da se kompanije povukla s aerodroma.

U javnosti su se pojavile nezvanične informacije da je avion poslan na održavanje te da će se vratiti u Tuzlu i nastaviti s letovima.

No, bez obzira na to je li to istina ili ne, svakako se radi o velikoj neozbiljnosti grčke aviokompanije.

Jedan od razloga za to je i što su letjeli na sporedne, nepoznate aerodrome.

U ogromnom, međusobno povezanom svijetu globalnog zračnog prometa, nedavna odluka Lumiwingsa, grčkog zračnog prijevoznika, da obustavi sve svoje operacije iz Međunarodne zračne luke Tuzla u Bosni i Hercegovini, predstavlja značajan korak nazad.

Ovaj potez, potaknut niskom stopom popunjenosti i surovom realnošću ekonomske neodrživosti, baca sjenu na lokalnu industriju putovanja i naglašava složenost održavanja zračnih veza u regijama s manje prometa. Borba protiv ekonomskih prepreka Unatoč privlačnosti avanture i obećanjima novih veza, Lumiwings se našao u borbi s neželjenom stvarnošću.

Avioprijevoznik, koji je u prosincu prošle godine od Vlade Tuzlanskog kantona dobio pozamašnu subvenciju od dva i pol milijuna konvertibilnih maraka, želio je ublažiti potencijalne financijske udare. Ovaj novčani pojas trebao je nadoknaditi očekivane gubitke i osigurati održivost poslovanja zračnog prijevoznika. Međutim, u prvim mjesecima godine, posebice u siječnju i veljači, odaziv putnika bio je drastično manji od očekivanog. Financijska pomoć, iako značajna, brzo je potrošena, ostavljajući zračnu tvrtku bez mogućnosti da ponovno procijeni svoju strategiju.

Otkazivanja letova i budući izgledi Prvotni odgovor na sve manji broj putnika bilo je smanjenje učestalosti letova s dva na jedan tjedno na nekoliko odredišta, uključujući Stockholm, Halmstad, Maastricht, Saarbrucken, Esbjerg, pa čak i planiranu rutu za Istanbul.

Međutim, ova se mjera pokazala nedovoljnom u zaustavljanju plime gospodarskih izazova, što je dovelo do konačne i potpune obustave usluga do 31. marta. Odluka o otkazivanju svih prethodno najavljenih linija priopćena je Međunarodnoj zračnoj luci Tuzla, označavajući trenutak ponovne kalibracije za obje zrakoplovnu tvrtku i vlasti zračne luke.

Utjecaj na Međunarodni aerodrom Tuzla i šire Posljedice Lumiwingsovog operativnog zastoja nadilaze neposredne financijske implikacije za zrakoplovnu kompaniju i Međunarodnu zračnu luku Tuzla. Ovaj razvoj naglašava šire izazove s kojima se suočavaju manje zračne luke i regionalni prijevoznici u održavanju održivog poslovanja usred fluktuirajuće potražnje i ekonomskih pritisaka. Situacija također postavlja pitanja o učinkovitosti subvencija u osiguravanju dugotrajnosti zračnih operacija, posebno u regijama u kojima je potražnja putnika nepredvidiva. Dok se Međunarodna zračna luka Tuzla suočava s ovom neuspjehom, fokus se usmjerava na strategije za oporavak i istraživanje alternativnih puteva za poboljšanje povezanosti i ekonomske održivosti. U veličanstvenoj tapiseriji globalnog putovanja svaka nit je važna. Priča o Lumiwingsu i Međunarodnoj zračnoj luci Tuzla služi kao podsjetnik na delikatnu ravnotežu između ambicije i stvarnosti, naglašavajući potrebu za otpornošću, prilagodljivošću i inovativnim razmišljanjem u suočavanju s ekonomskim poteškoćama. Kako se prašina slegne, nastavlja se potraga za održivim zračnim putovanjem u manje posjećenim odredištima, s nadom da će se iz izazova današnjice pojaviti nove prilike.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...