DENIS ZVIZDIĆ UPUTIO POSLANIČKU INICIJATIVU: Bahatu, bezobzirnu i obijesnu vožnju tretirati kao...

Osnovni razlog podnošenja inicijative, kako Zvizdić navodi u obrazloženju, je evidentno nesigurna situacija u cestovnom saobraćaju koja sve češće dovodi do smrtnih ishoda ili teških tjelesnih povreda.

  • Vijesti

  • 27. Feb. 2024  27. Feb. 2024

  • 0

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić uputio je poslaničku inicijativu kojom Predstavnički dom PSBiH traži od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Vlade Republike Srpske i Vlade Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine da u roku od 60 dana od dana usvajanja ove inicijative pripreme izmjene entitetskih krivičnih zakona i Krivičnog zakona Brčko Distrikta BiH kojim će se kao posebno krivično djelo definirati "Obijesna vožnja u cestovnom saobraćaju".

- Danas sam uputio poslaničku inicijativu kojom tražim da se po uzoru na Evropu “bahata, bezobzirna i obijesna vožnja u saobraćaju tretiraju kao krivično djelo”. Smatram da time postižemo efekat generalne prevencije, jer se nažalost pokazalo da prekršajne sankcije nisu dovoljne - kazao je Zvizdić.

Osnovni razlog podnošenja inicijative, kako Zvizdić navodi u obrazloženju, je evidentno nesigurna situacija u cestovnom saobraćaju koja sve češće dovodi do smrtnih ishoda ili teških tjelesnih povreda.

- Uvođenjem novog krivičnog djela "Obijesna vožnja u cestovnom saobraćaju" dopunjava se trenutno zakonodavno rješenje u oba entiteta i Brčko Distriktu BiH prema kojem se teškim krivičnim djelom protiv sigurnosti javnog saobraćaja smatraju samo djela koja za posljedicu imaju tešku tjelesnu povredu ili smrt neke osobe ili ako je nastupila imovinska šteta velikih razmjera - navodi se u obrazloženju.

Cilj inicijative je, kako se dodaje, preventivno djelovati i kriminalizirati obijesnu vožnju u cestovnom saobraćaju, koja je trenutno predmet prekršajnog sankcionisanja.

- U praksi se pokazalo da je obijesna vožnja uzrok mnogih štetnih posljedica u saobraćaju, često i sa smrtnim ishodom, te bi krivičnopravno tretiranje takvog postupanja dovelo do povećane sigurnosti svih učesnika u saobraćaju, a što se ne može postići kroz prekršajno i novčano kažnjavanje, jer novčane kazne nisu dovoljan okvir da bi se postigla svrha kažnjavanja - ističe Zvizdić zaključujući da je zbog prevencije u oblasti sigurnosti cestovnog saobraćaja neophodno uvesti "Obijesnu vožnju u cestovnom saobraćaju" kao posebno krivično djelo u krivičnom zakonodavstvu entiteta i Brčko Distrikta, navodeći primjere iz Hrvatske, Njemačke i Slovenije.

Smatra da je bahata, bezobzirna i obijesna vožnja u cestovnom saobraćaju društveni problem koji se neće riješiti sam od sebe, već da trebamo jačati svijest kod vozača da takvo ponašanje nije prihvatljivo, a to se postiže isključivo kroz strožije kažnjavanje.

- Krivični postupak sam po sebi ima znatno ozbiljnije i teže posljedice u odnosu na prekršajni postupak, te ujedno izaziva povećanu svijest kod potencijalnih učinitelja krivičnih djela, budući da se sankcije u krivičnom postupku moraju izvršiti, bez obzira da li je riječ o novčanoj kazni ili kazni zatvora. Ključna razlika se ogleda u izricanju novčane kazne, obzirom da se u krivičnom postupku presudom određuje visina novčane kazne i rok za plaćanje iste, a ukoliko se novčana kazna ne plati u roku koji je utvrđen presudom, sud će bez odlaganja donijeti odluku da se novčana kazna zamijeni kaznom zatvora - ističe Zvizdić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...