SKANDAL TEŽAK 65 HILJADA EURA: Grlić Radman platio Studiju u kojoj je navedeno da BH Gas ne smije upravljati Južnom interkonekcijom jer je to prijetnja da BiH ostane pod utjecajem Turske!

Jedan od autora studije, Milan Sitarski, prilikom prezentacije ovog dokumenta u Mostaru izjavio je kako “smatra da bi BiH najviše odgovaralo da se formira još jedno poduzeće koje bi bilo posvećeno distribuciji plina u ovi krajevima koja nastanjuju Hrvati.

  • Vijesti

  • 27. Feb. 2024  

  • 13

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske platilo je pisanje Studije u kojoj je navedeno da BH Gas ne treba upravljati Južnom interkonekcijom, otkriva portal Istraga

Naime, ministar Gordan Grlić Radman je u januaru 2023. godine donio odluku o financiranju izrade studije pod nazivom “Energetska (ne)ovisnost Bosne i Hercegovine i strateško partnerstvo sa Republikom Hrvatskom”. Iz Budžeta RH za studiju je izdvojeno 65.000 EUR-a.

alt

Nosilac izrade studije bili su Institut za istraživanje hibridnih sukoba, u kojem jednu od najbitnijih funkcija obavlja “analitičar” blizak HDZ-u Gordan Akrap, te Institut za društveno-politička istraživanja iz Mostara sa Milanom Sitarskim na čelu.

Studija se bavi energijom, konkretno električnom energijom, naftom i plinom. U svom dijelu o plinu autori uglavnom obraduju internet stranicu BH-Gasa kao i novinske članke koji obraduju ovu tematiku.

"Rizik predaje izgradnje i operativnoga upravljanja postojećoj tvrtki BH Gas, s obzirom na osvjedočeno loše upravljanje dosadašnjim plinskim poslom, njihovoj poslovnoj povezanosti s ruskim i srpskim poslovnim interesima povezanim s aktivnosti postojećeg plinovoda, velikom reputacijskom i financijskom štetom koje je izazvalo samoj državi, te narušavanjem Daytonskih načela zaista predstavlja nepotrebni rizik koji cijeli projekt dovodi u pitanje. Iskustvo dosadašnjega života u sui generis političkome sustavu, posebice pandemija korona virusa, dokazala je da su decentralizirani resursi i kapaciteti upravljanja od suštinske važnosti kada je u pitanju funkcionalnost što otklanja probleme u izazovnim vremenima. Stoga, model decentralizacije operatera bi omogućio veću funkcionalnost sustava, njegovu brzu prilagodljivost novonastalim stanjima, smanjio ovisnost o utjecajima i ucjenama autokratskih režima Rusije, Srbije i Turske, te povećala usklađenost energetske mreže i ekoloških standarda BiH s EU partnerima”, navedeno je u sažetku ove studije koju je finansirala Vlada Republike Hrvatske.

Jedan od autora studije, Milan Sitarski, prilikom prezentacije ovog dokumenta u Mostaru izjavio je kako “smatra da bi BiH najviše odgovaralo da se formira još jedno poduzeće koje bi bilo posvećeno distribuciji plina u ovi krajevima koja nastanjuju Hrvati. Jer ukoliko bi to radilo poduzeće s centralom u Sarajevu, poučeni raznim iskustvima, došli bi u poziciju da njihovi interesi budu zanemareni”.

Podsjetimo, ovo je suprotno i zahtjevima SAD-a, čiji zvaničnici insistiraju da Južnom interkonekcijom upravlja BH Gas.

"BH Gas, operator prijenosnog sistema u Federaciji, mora implementirati ovaj projekat kako bi osigurao energetsku sigurnost koja je prijeko potrebna Federaciji Bosne i Hercegovine. Potičemo kompaniju (BH GAS) da poduzme potrebne reforme upravljanja kako bi je osnažili da služi svim stanovnicima Federacije. S obzirom na to da je ovaj projekt u jasnom interesu vaše zemlje i regije, ohrabrujem vas i druge u vašoj vladi da izvršite pritisak na čelnika HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragana Čovića da prekine svoju opstrukciju u vezi s ovim materija. Čovićevi zahtjevi za formiranjem novog operatora prijenosnog sistema u Federaciji su dupli, ekonomski neodrživi i ugrožavaju cijeli projekt. Ovako očigledna korupcija i samodilovanje mogli bi ugroziti put Bosne i Hercegovine u EU"naveo je američki državni sekretar Antony Blinken u pismu upućenom ministru vanjskih poslova BiH Elmedinu Konakoviću, zahtijevajući od njega da "ubijedi Dragana Čovića" da realizira projekat Južna interkonekcija.

Lider HDZ-a Dragan Čović otvoreno se protivi zahtjevu da BH Gas upravlja Južnom interkonekcijom, piše portal Istraga

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...