VLADA FBiH: Prijedlog odluke o zaduženju od 36 miliona eura za vjetroelektranu Vlašić upućen u Parlament

Predloženom odlukom predviđeno je da se sredstva ovog zajma koriste za finansiranje izgradnje vjetroelektrane do 50 MW na visoravni Vlašić u Srednjobosanskom kantonu.

  • Ekonomija

  • 27. Feb. 2024  

  • 0

Vlada Federacije BiH utvrdila je Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o finansiranju Bosne i Hercegovine i Evropske investicijske banke za realizaciju Projekta vjetroelektrana Vlašić u iznosu do 36.000.000 eura, te je uputila Parlamentu FBiH na usvajanje.

Predloženom odlukom predviđeno je da se sredstva ovog zajma koriste za finansiranje izgradnje vjetroelektrane do 50 MW na visoravni Vlašić u Srednjobosanskom kantonu.

Projekt obuhvata isporuku, instalaciju i puštanje u pogon vjetroagregata snage do 50 MW, zatim izgradnju temelja, isporuku i ugradnju električne opreme i transformatora za vjetroagregate i tornjeve, kao i izgradnju podstanice visokog napona, uključujući nadzemni dalekovod, transformatore, ožičenje, telekomunikacijsku opremu i skladišni prostor. Također, predviđeni su i izgradnja pristupnih puteva, kablovskih tranšea, montažnog prostora i platformi za dizalice, te konsultantske usluge.

Odlukom se potvrđuje da je razmatrana dokumentacija prihvatljiva za Federaciju BiH, a posebno Ugovor o finansiranju zaključen između Banke i BiH u Sarajevu i Luksemburgu 18. i 19. oktobra 2023. godine. Predviđeno je da će se sredstva prenijeti na osnovu zajma na JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo kao krajnjeg korisnika i dužnika po ovom zaduženju, dok će Federalno ministarstvo finansija biti zaduženo da sa ovim preduzećem usaglasi i sklopi odgovarajući Podugovor o zajmu kojim će u svrhu redovne otplate definirati uslove vraćanja sredstava koja se prenose na kreditnom osnovu. Predloženom odlukom daje se i saglasnost za zaključivanje Supsidijarnog sporazuma o zajmu između BiH i Federacije, te Podugovora o zajmu između FBiH i JP EPBiH.

Odluku je Vlada predložila na osnovu Informacije o kreditu Evropske investicijske banke za finansiranje Projekta Vjetroelektrane Vlašić. U njoj se podsjeća da je Vlada FBiH na sjednici 8. oktobra 2020. godine usvojila zaključak kojim je podržala inicijativu da se ukupnim zaduženjem od 72.000.000 eura, osiguraju sredstva za realizaciju ovog projekta i to u iznosu od po 36.000.000 eura kod EIB-a, te kod KfW-a.

Obrazloženo je da su rezultati studije tehno-ekonomske opravdanosti Projekta urađene 2016. godine pokazali da je vjetroelektrana na predloženoj lokaciji ekonomski i ekološki izvodljiva. Kao jedan od dugoročnih strateških ciljeva JP EPBiH istaknuta je promocija i integracija obnovljivih izvora energije u elektroenergetski sistem BiH. Kako je navedeno, posebna pažnja se posvećuje energiji vjetra na velikim nadmorskim visinama, a da bi ostvarila svoj strateški cilj proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, Elektroprivreda BiH je opredijeljenja za ulaganja u projekte izgradnje vjetroelektrana.

Izgradnjom elektrana na obnovljive izvore bit će iskorišten dio prirodnih potencijala kojima se raspolaže što bi istovremeno doprinijelo i boljim ekološkim prilikama smanjenjem emisija CO2, kao i poboljšanju proizvodnog portfolia. Naglašeno je da je direktni cilj Projekta Vjetroelektrane Vlašić proizvodnja električne energije za potrebe bosanskohercegovačkog elektroenergetskog sistema, a opći cilj je unaprijediti i povećati obnovljive izvore energije.

Prihvaćen grant za izgradnju poddionice koridora Vc Putnikovo brdo – Medakovo

Na prijedlog Federalnog ministarstva finansija, Vlada Federacije BiH utvrdila je Odluku o davanju saglasnosti za prihvatanje granta Evropske banke za obnovu i razvoj (Investicijski grant iz Programa Evropski zajednički fond za Zapadni Balkan) za projekt Koridor Vc, obilaznica Doboj, poddionica Putnikovo Brdo - Medakovo. Grant iznosi 12.000.000 eura, a sredstva su namijenjena za finansiranje građevinskih radova, i to za šest mostova, zatim klasični tunel, tri potputnjaka, jedan natputnjak, dvije petlje, čeono naplatno mjesto, bočno naplatno mjesto, te za centar za održavanje i kontrolu prometa (COKP). Dio ovog projekta je i regulacija rijeka Usore i Tešanjke u dužini potrebnoj za izvođenje ove dionice i izmještanje postojeće magistralne ceste M4.

U Informaciji na osnovu koje je Vlada donijela ovu odluku, navodi se da je ukupna dužina trase Putnikovo brdo - Medakovo oko 8,5 kilometara. Obrazloženo je da će se realizacijom ovog projekta značajno smanjiti vrijeme putovanja i transportni troškovi, te ostvariti direktna veza sa autocestom na Koridoru Vc, odnosno saobraćajni kontinuitet između magistralne ceste M17 i M6 na autoputu kroz RS, što će u konačnici doprinijeti stvaranju jedinstvenog saobraćajnog sistema u BiH. Odlukom je data i saglasnost za zaključivanje Supsidijarnog sporazuma između BiH i FBiH, te Podugovora o grantu između Federacije i JP Autoceste FBiH.

Vlada je danas utvrdila i Prijedlog odluke za davanje saglasnosti o prihvatanju dodatnog zaduženja po sporazumu o zajmu između BiH i OPEC Fonda za međunarodni razvoj, a za realizaciju projekta na Koridoru Vc, dionica Nemila - Donja Gračanica (Zenica Sjever), poddionica Vranduk - Ponirak, te je uputila Parlamentu FBiH na usvajanje. Riječ je o iznosu do 25.000.000 eura za finansiranje tri komponente izgradnje ove poddionice. To su građevinski radovi na izgradnji dionice ceste Nemila - Donja Gračanica, ukupne dužine 17,6 kilometara, te projektirane brzine 120 km/h, zatim finansiranje preostalog iznosa radova i dodatnih troškova vezanih uz dodatna geotehnička istraživanja i geotehničke radove, kao i izgradnja petlje "Zenica sjever" s naplatnim kućicama. Premještanje lokalnih cesta uključeno je u ovu aktivnost. Druga komponenta je kupovina zemljišta, odnosno finansiranje nabavke potrebne zemlje, uključujući adekvatnu kompenzaciju i pomoć obuhvaćenim vlasnicima zemljišta, u skladu sa zakonima o eksproprijaciji, a treća su konsultantske usluge koje se sastoje od izvedbenog projekta i nadzora.

Kako je istaknuto, posebni cilj je unapređenje efikasnosti cestovne infrastrukture, a naročito će se ovim projektom povezati sjever zemlje s njenim jugom, što će dovesti do skraćivanja vremena putovanja i smanjenja troškova, broja saobraćajnih nesreća, više prilika za zapošljavanje, poboljšanog ekonomskog i rodnog razvoja, povećanja broja trgovinskih i turističkih aktivnosti, te smanjiti buka i emisije, od čega će koristi imati oko 150.000 ljudi u projektnom području.

Prijedlogom odluke predviđeno je i davanje saglasnosti za zaključivanje Supsidijarnog sporazuma između BiH i FBiH, te Podugovora o zajmu između FBiH i Autocesta FBiH. Sredstva će se na kreditnom osnovu prenijeti na JP Autoceste Federacije BiH d.o.o Mostar, kao krajnjeg korisnika i dužnika po zajmu.

U oba projekta izgradnje poddionica Putnikovo Brdo – Medakovo i Vranduk – Ponirak, precizira se da će za realizaciju i izvještavanje biti zadužena federalna ministarstva finansija, te prometa i komunikacija, kao i JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar, svako u okviru svoje nadležnosti, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...