RED PRIJETNJI, RED KISELIH OSMJEHA: Državna koalicija u Mostaru bez dogovora o ključnim zakonima

Zakon o sprečavanju sukobu interesa je najbliži za dogovor stranaka koje čine vlast na nivou BiH, rekao je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić nakon sastanka.

  • Vijesti

  • 27. Feb. 2024  27. Feb. 2024

  • 4

"Nismo uspjeli dogovoriti izmjene Izbornog zakona, zakon o Sudu BiH i zakon o sukobu interesa", rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sastanka partnera u vlasti stranaka na nivou BiH u Mostaru, prenosi RTRS. 

Poručio je da će radne grupe nastaviti raditi na usaglašavanju.

"Žao mi je što nismo napravili ovaj iskorak. Evidentno je da se nismo usaglasili, ali ostaje nada da ćemo na nekom od narednih sastanaka približiti stavove. Mi smo očekivali da ćemo još krajem prošle godine dobiti otvaranje pregvora sa EU. Nastavićemo komunikaciju između sebe. Ako želimo naprijed, moramo taj posao završiti, kako znamo i umijemo", istakao je Čović.

Zakon o sprečavanju sukobu interesa je najbliži za dogovor stranaka koje čine vlast na nivou BiH, rekao je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić nakon sastanka. 

"Nismo sretni, jer bilo je ranije i boljih vijesti. Svjesni smo toga, ali nastavljamo dalje. Svaki sljedeći kompromis je dobrodošao. Ako se ne dogovorimo, to ne znači da se svađamo, već tražimo rješenje", rekao je Nikšić.

U proteklom periodu uradili smo dosta toga na putu ka EU i zato očekujemo konkretan datum otvaranja pregovora, rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nakon sastanka.

Podsjetio je da je riješen problem FRONTEKS-a.

"Idemo ka tome da 21. marta dobijemo datum pregovora sa EU. Ako ne bude tako, to znači da smo prevareni", kazao je Dodik.

Podsjetio je Republika Srpska ostaje jasna po pitanju da direktno bira svog člana Predsjedništv BiH.

"Ali, podržavamo i inicijativu stranaka sa hrvatskim predzankom da se nađe rješenje. Radne grupe će i dalje raditi, i čim se nešto usaglasi slaće se u Savjet ministara da se to ozvaniči", naveo je Dodik.

Istaako je da budžet usaglašen i to više niko ne spori.

"Ovo se ne može nazvati neuspjehom, napravljen je ozbiljan napredak", rekao je Dodik.

Poričuo je de će RS, "ako bi Schmidt slučajno "nametnuo" bilo šta,i istog sekunda izašla iz ove priče i donijela svoje zakone".

"To znači da bi Schmidt srušio evropski put BiH", kaže Dodik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...