PETERU HANDKEU URUČENO PRIZNANJE ZA ZASLUGE U AUSTRIJI: Savez bh. udruženja u Austriji "Consilium Bosniacum" uputio protestnu notu predsjedniku Alexandru Van der Bellenu

Savez „Consilum Bosniacum“ je hitno reagirao na ovaj događaj, te je u ime žrtava genocida i masovnih zločina porijeklom iz BiH u Austriji, uputio protestnu notu predsjedniku Van der Bellenu, s kojom je izrazio veliko negodovanje i razočaranost zbog dodjele prestižne nagrade kontroverznom austrijskom piscu.

  • Evropa

  • 27. Feb. 2024  

  • 0

Predsjednik Republike Austrije dr. Alexander van der Bellen je 22. februara uručio Veliku zlatnu medalju časti za zasluge u Republici Austriji austrijskom piscu Peteru Handkeu, piše Stav.ba.

Savez „Consilum Bosniacum“ je hitno reagirao na ovaj događaj, te je u ime žrtava genocida i masovnih zločina porijeklom iz BiH u Austriji, uputio protestnu notu predsjedniku Van der Bellenu, s kojom je izrazio veliko negodovanje i razočaranost zbog dodjele prestižne nagrade kontroverznom austrijskom piscu.

Podsjećamo da je Handke u svojim mnogobrojnim izjavama negirao genocid počinjen nad Bošnjacima, te da je podržavao Slobodana Miloševića, koji je optužen za 66 ratnih zločina na Balkanu i koji je umro u zatvoru.

Uz moje najveće poštovanje,
Damir Saračević
Predsjednik Saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji “Consilium Bosniacum”

Savez “Consilium Bosniacum” je 2019. godine u Beču osnovalo 21 bh. udruženje u Austriji.

Pismo Saveza prenosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine savezni predsjedniče dr. Alexander Van der Bellen,

u ime krovne organizacije Consilium Bosniacum, koja predstavlja bosanskohercegovačka udruženja građana u Austriji, obraćam vam se sa zahtjevom, koji nas duboko dira i brine. Cijenimo vaše napore za solidarnu i humanističku Austriju, kao i vašu podršku integraciji svih zajednica u našoj zemlji. Stoga smo sa velikim zaprepaštenjem doživjeli dodjelu Velike zlatne medalje časti za zasluge u Republici Austriji gospodinu Peteru Handkeu.

Gospodin Handke je nesumnjivo pisac velikog književnog talenta, ali njegove političke pozicije, a posebno bliskost sa Slobodanom Miloševićem, koji je optužen za 66 ratnih zločina na Balkanu i koji je umro u zatvoru, njegovo negiranje genocida u Srebrenici i relativiziranje ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, stoje u oštroj suprotnosti sa vrijednostima koje naša zajednica i država podržavaju. U Austriji živi skoro 200.000 ljudi bosanskohercegovačkog porijekla, koji su se odlično integrirali u društvo i koji su s ponosom podržali Vašu stranu na predsjedničkim izborima. Naša zajednica se zalaže za politike zasnovane na humanističkim i evropskim vrijednostima i vidi Vas kao uzor za ove principe.

Važno je napomenuti da je austrijski državni parlament na inicijativu našeg Saveza 6. jula 2022. godine jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se genocid u Srebrenici klasificira kao takav, stav koji je Evropski parlament već zauzeo 2009. godine. Ovi jasni stavovi na nacionalnom i evropskom nivou naglašavaju nespojivost odavanja počasti ljudima koji negiraju ili relativiziraju ovaj historijski dokazani i međunarodno priznati genocid, koji su potvrdile i rezolucije Austrije i Evropskog parlamenta.

Odluka da se oda počast gospodinu Handkeu duboko je iritirala i šokirala mnoge preživjele žrtve genocida. Iako ne želimo umanjiti književno ostvarenje, moramo napomenuti da je ovakva nagrada dodijeljena bez uzimanja u obzir demokratske i humanističke odgovornosti kulturnih djelatnika. Posebno u vremenima kada je Evropa pogođena agresijom i kada je potrebna jasna posvećenost Ukrajini, svi smo pozvani da se zauzmemo za našu liberalnu demokratiju i naše zajedničke vrijednosti.

Osim toga, kao organizatori godišnje komemoracije povodom Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici na Trgu heroja u Beču, posebno smo pogođeni tom dodjelom priznanja. Ovaj događaj je centralni element našeg rada na održavanju sjećanja na žrtve i podizanju svijesti o posljedicama mržnje i netolerancije.

U tom kontekstu, molimo Vas, gospodine predsjedniče, za termin na kojem ćemo Vam lično objasniti našu zabrinutost i duboku neizvjesnost unutar bosanskohercegovačke zajednice. Nadamo se sluhu i Vašem razumijevanju za našu situaciju i zajedničkom pronalaženju načina da izliječimo rane prošlosti i ojačamo koheziju u našem društvu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...