ZOVU GA "ĐAVOLOM NA PUTINOVOM RAMENU": Putinov zloglasni saveznik obećao rusku pomoć Latinskoj Americi da se suprotstavi...

Patrušev je rekao da razvijanje dobrih veza s Latinskom Amerikom i karipskim državama ostaje "jedan od ključnih prioriteta Moskve".

  • Svijet

  • 28. Feb. 2024  

  • 0

Sekretar Ruskog vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev, najveći saveznik predsjednika Vladimira Putina, obećao je da će pomoći latinoameričkim zemljama da se suprotstave, kako je rekao, američkim pokušajima da se upliću u njihova unutarnja pitanja.

Patrušev je svoje tvrdnje iznio u Nikaragvi, kojoj je na čelu bivši gerilac Daniel Ortega, a nakon sastanka s bivšim kubanskim čelnikom Raulom Castrom u Havani.

Kako ga je citirao TASS, Patrušev je rekao da su zemlje Latinske Amerike itekako svjesne pokušaja Sjedinjenih Država da primijene ekonomski i politički pritisak na one čija politika ne odgovara Washingtonu.

-Latinska Amerika ostaje važna zona mira, svojevrstan otok stabilnosti. Važno nam je da više zemalja u toj regiji teži neovisnim politikama, rekao je Patrušev u Managui, kako je javio TASS.

Moskva će, dodao je, nastaviti "djelovati u okviru postojećih sredstava kako bi spriječila upletanje u unutarnje poslove vaših zemalja, kao i kampanje diskreditiranja njihovih legitimnih vlasti, zastrašivanja njihova stanovništva te destabiliziranja njihove ekonomije".

Rat u Ukrajini izazvao je najveću krizu u odnosima između Rusije i Zapada nakon 1962. godine i kubanske krize, prema tvrdnjama ruskih i američkih diplomata.

Nakon što je Zapad primijenio sankcije koje američki i europski čelnici nazivaju najstrožijim sankcijama nekoj velikoj ekonomiji, Rusija se okrenula od Europe i Sjedinjenih Država te ojačala svoje veze s državama u Aziji, na Bliskom istoku, u Africi i Latinskoj Americi.

"Jedan od ključnih prioriteta Moskve"

Patrušev bi na svojoj latinoameričkoj turneji trebao posjetiti i Boliviju i Venecuelu, gdje je, kao i na Kubi i u Nikaragvi, na vlasti ljevičarska vlada koja ima hladne odnose s Washingtonom.

Patrušev je rekao da razvijanje dobrih veza s Latinskom Amerikom i karipskim državama ostaje "jedan od ključnih prioriteta Moskve".

Na Kubi su Patrušev i Castro razgovarali o suradnji u području sigurnosti, priopćilo je Rusko vijeće sigurnosti, prema novinskoj agenciji Interfax.

-Nikolaj Patrušev potvrdio je Raulu Castru da Moskva ostaje predana duhu strateškoga partnerstva između dviju zemalja, stoji u saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...