PROCURILO IZ OBAVJEŠTAJNIH IZVORA: Putinove snage vježbale korištenje taktičkog nuklearnog oružja u ranoj fazi sukoba s velikom svjetskom silom…

Vježbe nude rijedak uvid u to kako Rusija na svoj nuklearni arsenal gleda kao na kamen temeljac svoje odbrambene politike - i kako obučava snage da bi mogle izvesti prvi nuklearni napad u nekim uvjetima na bojnom polju.

  • Evropa

  • 28. Feb. 2024  

  • 0

Putinove snage vježbale su korištenje taktičkog nuklearnog oružja u ranoj fazi sukoba s velikom svjetskom silom, prema procurjelim ruskim vojnim dosjeima koji uključuju scenarije obuke za invaziju Kine, izvještava FT.

Snage Vladimira Putina vježbale su korištenje taktičkog nuklearnog oružja u ranoj fazi sukoba s velikom svjetskom silom, prema procurjelim ruskim vojnim dosjeima koji uključuju scenarije obuke za invaziju Kine. Tajni dokumenti, u koje je imao uvid Financial Times, opisuju prag za korištenje taktičkog nuklearnog oružja koji je niži nego što je Rusija ikada javno priznala, prema stručnjacima koji su pregledali i potvrdili dokumente. Skladište se sastoji od 29 tajnih ruskih vojnih dosjea sastavljenih između 2008. i 2014., uključujući scenarije za ratne igre i prezentacije za mornaričke časnike, koji raspravljaju o operativnim principima za korištenje nuklearnog oružja.

Kriteriji za potencijalni nuklearni odgovor kreću se od neprijateljskog upada na ruski teritorij do specifičnijih okidača, kao što je uništenje 20 posto ruskih strateških podmornica s balističkim raketama. "Ovo je prvi put da smo vidjeli dokumente poput ovog objavljene u javnoj domeni", rekao je Alexander Gabuev, direktor Carnegie Russia Euroazijskog centra u Berlinu.

"Oni pokazuju da je operativni prag za korištenje nuklearnog oružja prilično nizak ako se željeni rezultat ne može postići konvencionalnim sredstvima." Rusko taktičko nuklearno oružje, koje se može isporučiti projektilima s kopna ili mora ili iz zrakoplova, dizajnirano je za ograničenu upotrebu na bojnom polju u Europi i Aziji, za razliku od većeg "strateškog" oružja namijenjenog gađanju SAD-a.

Moderne taktičke bojeve glave još uvijek mogu osloboditi znatno više energije od oružja bačenog na Nagasaki i Hirošimu 1945. Iako dosjei datiraju prije 10 i više godina, stručnjaci tvrde da su i dalje relevantni za trenutnu rusku vojnu doktrinu. Dokumente su FT-u pokazali zapadni izvori. Obrambeni planovi razotkrivaju duboko ukorijenjene sumnje u Kinu među moskovskom sigurnosnom elitom čak i kad je Putin počeo stvarati savez s Pekingom, koji je još 2001. uključivao sporazum o nuklearnom napadu bez prvog napada.

U godinama koje su uslijedile, Rusija i Kina produbile su svoje partnerstvo, osobito otkako je Xi Jinping preuzeo vlast u Pekingu 2012. Rat u Ukrajini zacementirao je status Rusije kao mlađeg partnera u njihovim odnosima, a Kina je Moskvi dala vitalnu gospodarsku užetu za pomoć odbiti zapadne sankcije. Ipak, čak i kad su se zemlje zbližile, materijali za obuku pokazuju da je ruski istočni vojni okrug uvježbavao više scenarija koji prikazuju kinesku invaziju. Vježbe nude rijedak uvid u to kako Rusija na svoj nuklearni arsenal gleda kao na kamen temeljac svoje odbrambene politike - i kako obučava snage da bi mogle izvesti prvi nuklearni napad u nekim uvjetima na bojnom polju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...