"MORAMO SE SUPROTSTAVITI TOJ ZLOČINAČKOJ GRUPI": Supruga Alekseja Navaljnog poziva EP da istraži Putinove tokove novca na Zapadu

"U ovoj borbi imate pouzdane saradnike - na desetke miliona Rusa koji se protive Putinu, ratu i zlu koje on donosi", istaknula je. 

  • Evropa

  • 28. Feb. 2024  

  • 0

Julija Navaljna, supruga pokojnog ruskog opoziconog političara Alekseja Navaljnog, pozvala je u srijedu europske političare i dužnosnike da istraže finansijske tokove na Zapadu povezane s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i njegovim saveznicima.

Navalna je govorila pred Europskim parlamentom u Strasbourgu 12 dana nakon što je njezin suprug iznenada umro u ruskoj kaznenoj koloniji u dobi od 47 godina. 

Julija Navalna, u crnoj haljini s bijelim ovratnikom i obrubom, dočekana je ovacijama u Europskom parlamentu.

U svom govoru Navaljna je optužila ruske vlasti na čelu s predsjednikom Vladimirom Putinom za orkestrirano ubistvo njezinog supruga, što Kremlj odbacuje. Rekla je da je to javno ubistvo ponovo pokazalo kako je Putin sposoban za sve i da se s njim ne može pregovarati. Izrazila je zabrinutost zbog toga što nijedna od restriktivnih mjera EU-a zapravo nije zaustavila agresiju Rusije na Ukrajinu.

"Putin je vođa organizirane kriminalne grupe. To uključuje trovače i ubice, ali oni su samo marionete. Najvažniji su ljudi bliski Putinu - njegovi prijatelji, saradnici i čuvari mafijaškog novca", rekla je.

U tom je kontekstu pozvala na inovativnije ideje kako bi se onemogućio Putinov režim, kako na domaćem terenu tako i djela protiv njegovih susjeda.

"Vi, ali i svi mi, moramo se suprotstaviti toj zločinačkoj grupi. A politička inovacija ovdje podrazumijeva borbu protiv organiziranog kriminala, a ne političku utakmicu. Ne izjave zabrinutosti nego potraga za mafijaškim saradnicima u vašim zemljama, za onim diskretnim advokatima i finansijašima koji pomažu Putinu i njegovim prijateljima da sakriju novac", kazala je.

"U ovoj borbi imate pouzdane saradnike - na desetke miliona Rusa koji se protive Putinu, ratu i zlu koje on donosi", istaknula je. 

"Putin mora odgovarati za ono što je učinio mojoj zemlji. Putin mora odgovarati za ono što je učinio jednoj miroljubivoj susjednoj zemlji. I Putin mora odgovarati za sve što je učinio Alekseju", zaključila je, prenosi Hina.

Julija Navaljna obećala je da će nastaviti rad svoga supruga, pozivajući Ruse da podijele njezin bijes protiv Putina, a sastala se i sa zapadnim političarima, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena prošle sedmice. 

Rekla je da su na tijelu njezinog supruga vidljivi tragovi zlostavljanja i da nije sigurna hoće li njegov sprovod u petak biti miran događaj.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...