UOČI ODLASKA U VOJKOVIĆE: Fahrudin Solak nakon četiri godine prestaje primati direktorsku plaću

To znači da Solak tek sada prestaje primati platu nakon što je s pozicije suspendovan 2020. godine, a nakon podizanja optužnice u slučaju "Respiratori", kojom je nakon suđenja pravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 6 godina.

  • Vijesti

  • 29. Feb. 2024  

  • 6

Vlada Federacije BiH je danas na hitnoj sjednici donijela Rješenje kojim se suspendovani Fahrudin Solak razrješava dužnosti direktora Federalne uprave civilne zaštite, sa danom 26.1.2024. godine.

To znači da Solak tek sada prestaje primati platu nakon što je s pozicije suspendovan 2020. godine, a nakon podizanja optužnice u slučaju "Respiratori", kojom je nakon suđenja pravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 6 godina.

Kako je navedeno u obrazloženju donesenog Rješenja, Komisiji za administrativna pitanja Vlade FBiH je 12. februara 2024. godine dostavljena informacija Federalne uprave civilne zaštite, u čijem prilogu je dostavljen akt Suda Bosne i Hercegovine.

Komisija je zatražila od Agencije za državnu službu Federacije BiH Mišljenje o prekidu radnog odnosa.

Ova agencija je 27 februara 2024. godine dostavila Mišljenje u kojem se, između ostalog, navodi da su ispunjeni uslovi iz člana 51. Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH za prestanak radnog odnosa državnom službeniku Fahrudinu Solaku zbog osude za krivično djelo i zbog izdržavanja kazne zatvora mora biti odsutan s rada u državnoj službi duže od šest mjeseci, što je utvrđeno pravosnažnom Presudom Suda BiH.

Podsjećamo, Solakova advokatica podniejla je molbu Sudu Bosne i Hercegovine za odgodu izvršenja kazne zatvora, no molba joj je odbijena.

Kako su naveli iz Suda za "SB", u skladu sa članom 147. ZIKS BiH, na odluku o odbijanju molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora osuđeni imaju pravo podnijeti  žalbu u roku od tri dana. Žalba odgađa izvršenje kazne.

Solak, koji je pravosnažno osuđen u aferi “Respiratori” na šest godina zatvora, dobio je uputni akt Suda BiH kojim se mora javiti na izdržavanje kazne zatvora u KPZ Vojkovići danas, 29. februara.

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...