ZAŠTO JE NOVALIĆ ZATRAŽIO ODGODU IZVRŠENJA KAZNE: U kojim slučajevima je odgoda početka služenja zatvorske kazne opravdana...

Najviše zahtjeva za odgodu izvršenja sankcije podnosili su osuđeni za ratne zločine.

  • Društvo

  • 01. Mar. 2024  

  • 0

Sud Bosne i Hercegovine odbio je molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora za osuđene Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića. Sud je zaprimio i molbu za odgodu početka izdavanja kazne za Fadila Novalića koji je najavio da će žalbu uputiti i Ustavnom sudu BiH. Vlada Federacije BiH na hitnoj sjednici razriješila je dužnosti direktora Federalne uprave civilne zaštite, Fahrudina Solaka. Koliko se često traži odgoda početka služenja zatvorske kazne i kad je ona opravdana?

Molbe da se odgodi početak služenja zatvorske kazne osuđenim Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću sud je odbio. Uz obrazloženje da je to u skladu sa članom 147. Zakona o izvršenju kaznenih sankcija BiH. Na odluku o odbijanju molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora osuđeni imaju pravo podnijeti žalbu u roku od tri dana. Žalba odgađa izvršenje kazne. Njihovi advokati nisu željeli precizirati na osnovu čega su tražili odgodu. No, da su takvi zahtjevi vrlo su česti, pojašnjavaju pravni stručnjaci.

-Vrlo često se i odbija i prihvata. Sud ocijeni razloge. Ako su ti razlozi opravdani onda uglavnom udovolji. Da li je to popularno ili nije poluarno u javnosti ne treba gledati sa aspekta popularnosti nego zakonske primjene. Ako su razlozi opradani onda se to i usvoji ako nisu odbije takav zahtjev i ide normalnom procedurom, kazao je odvjetnik Vlado Adamović.

Zakon o izvršenju kaznenih sankcija BiH jasno propisuje koji su to razlozi za odgodu početka služenja zatvorske kazne. Nekoliko je onih koji prednjače. Prema Zakonu osuđenom licu može se odgoditi izvršavanje kazne zatvora u slučaju da je obolio od teške aktune bolesti, u slučaju smrti nekog bližnjeg u porocivi, kao i bolesti nekoga bliženjega. Također da mora da završi neki sezonski posao, a da porodica ne može nikoga drugog da angažuje, te ukoliko je osuđenik sklopio neki važan posao te ukoliko ne bi izvršio taj posao do kraja bila bi nanesena veća materijalna šteta.

Ukoliko je osuđenik žena u tom slučaju vrijeme trudnoće i dojenja može biti opravdan razlog da se izvršenje kazne pomjeri. Iako Zakon nije jasno precizirao na koliko se može odgoditi početak izvršenja kazne zatvora, pravni ekspert Asim Crnalić pojašnjava da za svaki razlog postoji vrijeme koje se toleriše.

-Tako recimo ako je akutna bolest onda je to oko tri mejseca. Kada je u pitanju trudnoća ili dojenje to je do godinu dana. Kada su u pitanju neodgodivi poslovi to je šest mjeseci. Ima i kraćih rokova i tri mjeseca ako su u pitanju sezonski poslovi tako da svaka vrsta razloga ima svoj rok, kazao je Crnalić.

U Balkanskoj istraživačkoj mreži ističu da su dosad najčešći razlozi za odgodu bili zdravstveni. A najviše zahtjeva za odgodu izvršenja sankcije podnosili su osuđeni za ratne zločine.

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...