NOVI PROBLEMI U JAVNIM PREDUZEĆIMA U RS: “Šume Srpske” duguju 20 miliona maraka za plate, poreze i doprinose (VIDEO)

Ne prestaju problemi u javnim preduzećima Republike Srpske, koja nastavljaju da gomilaju dugove. Tako su Šume Republike Srpske prošlu godinu završile za milionskim dugovanjima radnicima za plate i doprinose.

  • Ekonomija

  • 01. Mar. 2024  

  • 1

Javno preduzeće Šume Republike Srpske, na kraju prošle godine za plate zaposlenih dugovalo je više od 14 miliona maraka, a za poreze i doprinose više od šest miliona maraka. Dugovi prema radnicima, kako prenosi poslovni portal CAPITAL, zabilježeni su u skoro svim organizacionim jedinicama ovog javnog preduzeća.

Šumsko gazdinstvo Vučevica Čajniče na ime plata duguje više od 983 hiljade maraka, Šumsko gazdinstvo Ribnik duguje preko 961 hiljade maraka, Doboj 880 hiljada, Vrbanja Kotor Varoš 867 hiljada, gazdinstvo Romanija Sokolac radnicima duguje 827 hiljada maraka, dok Šumsko gazdinstvo Borja Teslić za plate duguje 770 hiljada maraka.

Dugove za plate veće 500 hiljada maraka imaju i Šumska gazdinstva u Kalinoviku, Han Pijesku, Banjaluci, Gradišci, Kneževu, Šipovu i Srebrenici. Gazdinstva imaju i dugovanja za poreze i doprinose od po nekoliko stotina hiljada maraka – ukupno više od 6 miliona.

"Kada uđete u to da ne plaćate redovno plate ili doprinose onda ulazite u jednu spiralu iz koje je vrlo teško izaći. To je samo potvrda u kakvom teškom finansijskom stanju se nalazi Republika Srpska", kaže poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak.

Ovo dokazuje, kaže Crnadak, postojanje nezakonite prakse i dvostrukih standarda između javnog i privatnog sektora.

"Ja dosta razgovaram sa malim preduzetnicima i ljudima iz privrede. Oni imaju strašno velike probleme jer sa najmanjim zakašnjenjem dolaze im inspekcije pišu im opomene kamate obračunavaju. To se mora promijeniti jer svaki subjekt bio u privatnom vlasništvu ili vlasništvu države mora biti na isti način tretiran", kaže Crnadak, prenosi BN televizija.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nisu odgovorili na naša pitanja oko uzroka ovih dugovanja i postojanja plana da se on rješava. Godinama nema ni kažnjavanja odgovornih direktora ili rukiovodilaca koji su napravili ovakve dugove.

"Možemo govoriti o tome da je možda trošak plata zbog intenzivnog zapošljavanja ili prevelikog broja ljudi koji su zaposleni u javnom sektoru postao takav teret. Takođe Šume imaju prioritet da isplate neku dobit Vladi Republike Srpske. Mogu postojati višestruki uzroci za to, ali sve ukazuje na nešto što se zove loše gazdovanje", kaže ekonomista Slaviša Raković.

U izvještaju Centralne popisne komisije koji je Nadzorni odbor već usvojio utvrđena su i odstupanja popisanih količina drvnih sortimenata u pojedinim gazdinstvima u odnosu na knjigovodstveno stanje. Sve ukazuje da su Šume i dalje daleko od sređivanja stanja koje godinama najavljuju zvaničnici Republike Srpske.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...