PROCURIO DOKUMENT: Ovo su uvjeti pod kojima bi Vladimir Putin zaustavio agresiju na Ukrajinu, to bi značilo...

Nakon Putinovog spominjanja pregovora javio se turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan ponudivši se kao domaćin pregovora.

  • Evropa

  • 02. Mar. 2024  

  • 0

Dokument iz 2022. godine otkriva koji bi mogao biti stav Moskve prema mirovnim pregovorima s Ukrajinom, piše Wall Street Journal nakon što je Vladimir Putin rekao da bi mogao biti otvoren za novu rundu takvih razgovora.

Nacrt prijedloga mirovnog sporazuma o kojem piše WSJ nastao je šest sedmica nakon početka ruske invazije krajem februara pretprošle godine, a sastavljali su ga i ukrajinski i ruski pregovarači. Na kraju je taj pokušaj diplomacije propao.

Prema nacrtu, Ukrajina bi bila "kastrirana" država, ostavljena na milost i nemilost vojsci susjedne zemlje, stoji u analizi WSJ-a. Dokument na 17 stranica vidio je taj američki medij, a iako se o njemu izvještavalo "u grubim crtama", nikad nije objavljen u cijelosti. Rusija i danas manje-više stoji iza takvog aranžmana, smatraju analitičari. Ukrajina bi tako bila trajno neutralna država, bez mogućnosti sudjelovanja u vojnim savezima, što je nastavak prijašnje politike i izuzetno bitno za Moskvu. Ne bi joj bilo dozvoljeno obnoviti vojne kapacitete uz pomoć zapadnih saveznika, a jedan od glavnih uvjeta je bilo prepuštanje Krima Rusiji.

Danas Ukrajina čvrsto stoji pri odluci da nema kraja ratu dok se Rusija u potpunosti ne povuče s ukrajinskog teritorija. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski to ponavlja iako je Ukrajina danas u izuzetno teškom položaju i bez oružja, a ruske snage su u naletu.

Dokument, podsjeća WSJ, služi kao dobar primjer toga što bi Rusija tražila kad bi se pokrenuli novi razgovori između Kijeva i Moskve. Prema njemu bi Ukrajina mogla pristupiti EU, ali ne i NATO-u. Ne bi bilo dozvoljeno strano oružje na teritoriju Ukrajine. Ukrajinska vojska bila bi ograničena u brojnosti i naoružanju. Krim ne bi bio neutralan. Ruski jezik morao bi biti ravnopravan ukrajinskom u slučaju tijela vlade i sudova. U tom dokumentu nije se raspravljalo o statusu istočnih ukrajinskih regija koje je Rusija okupirala još 2014. godine. O tome su Putin i Zelenski trebali raspraviti na sastanku uživo.

Mirovni sporazum su trebale jamčiti strane sile, uključujući SAD, UK, Kinu, Francusku i Rusiju. Te zemlje imale bi zadatak braniti ukrajinsku neutralnost u slučaju kršenja sporazuma. Sporazum pokazuje da je Putin bio spreman na plan B jer je propao plan A: osvajanje Kijeva i stavljanje Ukrajine pod rusku kontrolu.

Nakon Putinovog spominjanja pregovora javio se turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan ponudivši se kao domaćin pregovora. Međutim, komentatori se slažu da su oni u doglednoj budućnosti malo izgledni iako ni jedna strana nema izgleda za vojnu pobjedu.

Iako ne stoji najbolje, dvije godine od početka ruske agresije Ukrajina je otvrdnula po pitanju kompromisa s Rusijom. Javnost i čelništvo odbijaju mogućnost da Rusiji daju svoj teritorij i pristanu ostati u njezinoj sjeni zauvijek.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...