KONAKOVIĆ NE KRIJE OPTIMIZAM: "U momentu između politika napretka i nazadovanja imperativ da dobijemo..."

Ministar je naveo da je usklađenost Zajedničke vanjske i sigurnosne politike BiH i EU stopostotna. 

  • Vijesti

  • 02. Mar. 2024  02. Mar. 2024

  • 6

Na marginama Antalija Diplomatskog foruma, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je danas sa generalnom direktoricom za Evropu u Službi za vanjske poslove Evropske unije Angelinom Eichorst.

Ministar Konaković istakao je još jednom dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini kao historijski korak ka napretku prema EU, ali i naglasio da je najveći cilj i prioritet vanjske politike Bosne i Hercegovine punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Ministar je naveo da je u momentu između politika napretka i nazadovanja imperativ da dobijemo kontinuiranu i snažnu političku podršku Evropske unije, a ona bi spriječila stvaranje političke praznine.

Ministar je naveo da je usklađenost Zajedničke vanjske i sigurnosne politike BiH i EU stopostotna. 

Naglasio je da Bosna i Hercegovina nepokolebljivo slijedi put prema Evropskoj uniji, što je vidljivo iz rezultata rada aktuelnog saziva Vijeća ministara BiH, intenziviranja saradnje sa EUROPOL-om, angažiranom saradnjom sa zemljama zapadnog Balkana, praćenjem i radom na regionalnim inicijativama, osnaživanjem zajedničkog ekonomskog tržišta, saradnjom u oblastima nauke, obrazovanja, kulture i sporta, a sve to u cilju jačanja i razvijanja jedinstvenog evropskog identiteta, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...