PLENKOVIĆ DIREKTNO IZ BANJA LUKE: "Izborni zakon bio je jedan od ključnih preduvjeta za postojeću koaliciju na državnoj razini, očekujem dogovor"

"Prijedlog koji je bio predstavljen na sastanku čelnika u Laktašima je korak u tom smjeru, razgovori se nastavljaju i mi se nadamo da će doći do koncenzusa jer će BiH sigurno bolje i skladnije funkcionirati ako su svi narodi u njoj zadovoljni", kazao je Plenković.

  • Politika

  • 02. Mar. 2024  

  • 4

Premijer Hrvatske Andrej Plenković danas boravi u BiH, tačnije u Banja Luci gdje je prisustvovao ređenju novog banjalučkog biskupa Željka Majića, prenosi novinska agencija Patria.

Plenković je u izjavi medijima otkrio da je dobro upoznat sa procesom usvajanja određenih zakona, te šta je još ostalo nedogovoreno. Tako je izrazio nadu da će se postići dogovor o Zakonu o sudovima i Zakonu o spriječavanju sukoba interesa. No, nije zaboravio ni Izborni zakon.

"Nadamo se uskoro i dogovoru o Izbornom zakonu. Kao što znate za postojeću koaliciju na državnoj razini bio je jedan od ključnih preduvjeta. Smatramo da se ta anomalija u smislu da se već četiri puta dogodilo da za člana Predsjedništva BiH da Hrvati nemaju predstavnika koji je izabran većinski od hrvatskog naroda i da se to treba i može ispraviti ako postoji politička volja.

Prijedlog koji je bio predstavljen na sastanku čelnika u Laktašima je korak u tom smjeru, razgovori se nastavljaju i mi se nadamo da će doći do koncenzusa jer će BiH sigurno bolje i skladnije funkcionirati ako su svi narodi u njoj zadovoljni", kazao je Plenković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...