OVO JE NAJOPASNIJA CESTA NA SVIJETU: Od same snimke ledi se krv u žilama (VIDEO)

Spajajući sjeveroistočnu Anadoliju u Turskoj s Crnim morem, ta planinska cesta ima brojne zavoje i opasne litice koje je čine izuzetno opasnom za vožnju, čak i za najiskusnije vozače.

  • Šareni svijet

  • 02. Mar. 2024  

  • 0

Tokom mnogih godina, bolivijska cesta Yungas, poznata kao “Cesta smrti“, držala je neformalni naslov najopasnije ceste na svijetu. Međutim, prema nekim avanturistima, postoji manje poznata cesta koja po težini nadmašuje čak i Yungas, piše Dnevno.hr.

Prema mnogim vozačima, cesta D.915 koja se proteže 179 km između gradova Of i Bayburt na istoku Turske smatra se najtežom cestom na svijetu. Spajajući sjeveroistočnu Anadoliju u Turskoj s Crnim morem, ta planinska cesta ima brojne zavoje i opasne litice koje je čine izuzetno opasnom za vožnju, čak i za najiskusnije vozače.

Povijest ceste D.915 može se pratiti do Trabzonskog pohoda (1916.-1918.), kada su ruske snage zauzele grad Trabzon. Navodno su je izgradili ruski vojnici koristeći samo ručne alate, a iako su neki dijelovi asfaltirani, većina ceste i dalje je od krupnog šljunka.

Ekstremni zavoji

Cesta D.915 na prvi pogled ne izgleda toliko ekstremno, ali kako se približavate s bilo kojeg kraja, asfalt se zamjenjuje šljunkom, a cesta postaje uža i strmija. Ima ukupno 38 oštrih zavoja, od kojih su najpoznatiji Zavoji Derebaşı.

Taj najrizičniji dio rute nalazi se u Çaykari s 13 oštrih zavoja. Na dužini od samo 5,1 km, ima visinsku razliku od 1712 do 2035 m.

Nema zaštitnih ograda, a najstrmiji dijelovi ceste toliko su uski da kada se dva vozila susretnu iz suprotnih smjerova, jedno mora ići unatrag kako bi napravilo mjesta drugom. 

Nije za znatiželjne turiste

Cesta D915 često ostaje zatvorena od oktobra do kraja juna/početka jula zbog snijega i leda koji bi je učinili još opasnijom za vožnju.

Unatoč opasnostima, preferira se jer je manji zaobilazak od ostalih alternativnih cesta između Ofa i Bayburta.

Iako nudi nevjerojatne poglede dok se penjete na vrh planine, zbog svoje izazovne prirode ne preporučuje se kao turistička atrakcija. Samo iskusni vozači, a ne turisti željni adrenalinskog izazova, trebali bi se odvažiti na vožnju cestom D.915.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...