MOSTARCI MEĐU SVJETSKOM ELITOM: Za kratko vrijeme veliki rezultati

"Herceg" je, skromno priznaje, jedan od rijetkih klubova koji besplatno trenira i grupu djece s posebnim potrebama što je, kako ističe, velik iskorak za ovaj klub.

  • Sport

  • 02. Mar. 2024  

  • 0

Judo je danas jedan od najpopularnijih i najkompleksnijih borilačkih sportova u svijetu, a njegova popularnost proširila se uveliko i na Hercegovinu, tačnije Mostar.

"Lagan put", put je kakvim bismo na prvu mogli opisati djelovanje Judo kluba "Herceg" iz Mostara koji je trenutno jedini klub na svijetu koji ima dva predstavnika koji se nalaze u top 5 svjetske rang liste nakon samo tri godine postojanja.

No, kako su potvrdili iz jednog od najuspješnijih sportskih kolektiva u Bosni i Hercegovini, taj put bio je sve, samo ne lagan.

"Potrebno je dosta odricanja i dosta muke, ali sve to radimo s užitkom", istaknula je za Bljesak.info trenerica u Judo klubu "Herceg" Josipa Brvenik, piše Ljudski.ba.

Brojčano stanje Kako je kazala, trenutno u "Hercegu" trenira šest grupa, a to su homogene grupe koje sadrže od 20 do 30 djece.

"Prva grupa su najmlađi od 3 do 6 godina, odnosno judo "vrtić" grupa gdje s djecom radimo osnovna motorička znanja poput skakanja, provlačenja, hvatanja, prevrtanja, itd. Nakon njih tu je grupa koja prvi put oblači kimono i s kojima radimo osnovne padove i bacanja, a preostale grupe su grupe s kojima obilazimo veliki broj natjecanja diljem Europe", pojašnjava Brvenik.

Poseban naglasak stavila je na najstariju grupu kadeta s kojima ostvaruju vrhunske rezultate, kako u regiji, tako i diljem Europe.

"Herceg" je, skromno priznaje, jedan od rijetkih klubova koji besplatno trenira i grupu djece s posebnim potrebama što je, kako ističe, velik iskorak za ovaj klub.

Da kvalitetan rad i jasno postavljeni ciljevi stoje čvrsto iza ovog kluba govori i osam medalja s "velikih" prvenstava, odnosno s europskih kupova - sedam medalja s kadetskog europskog kupa i jedna medalja s juniorskog što ih stavlja među najbolje rangirane svjetske klubove. 

"Milićević je peti, a Đinkić prvi na svjetskoj rang ljestvici i jedini klub smo u svijetu koji ima dva predstavnika u top 5 te ljestvice", ističe Brvenik, te dodaje kako se tu planiraju zadržati što je više moguće. Iste želje ima upravo i 17-godišnji Ivano Đinkić koji judo trenira 12 godina, a u "Hercegu" je od samih početaka rada kluba i koji ne krije oduševljenje činjenicom da je zauzeo prvo mjesto na svjetskoj rang listi.

"Osjećaj je izvanredan jer od toliko zemalja i sportaša koji se bave ovim sportom upravo ja sam zauzeo prvo mjesto što donosi dodatnu odgovornost - ljudi vas drukčije gledaju, promatraju vaše borbe i vaš rad iz svih kutova", kazao je Đinkić.

 

"Možemo se nositi s bilo kim" Dodaje kako se podjednako pripremaju bez obzira na razinu natjecanja na kojem će nastupiti. "Europski kupovi su dosta zahtjevniji i naporniji od ostalih međunarodnih natjecanja, ali s podjednakom ozbiljnošću uzimamo sva natjecanja na koja idemo", kazao je te istaknuo kako je "Herceg" primjer kako se jedan klub iz ovako male sredine može nositi s bilo kim u svijetu.

"Jako dobro konkuriramo. Nekima je nevjerojatno da imamo osam ili devet medalja s europskih kupova od pet različitih članova. To nemaju neke reprezentacije, a ne samostalni klubovi", ističe Đinkić. 

Kada su predrasude prema ovom sportu u pitanju, Brvenik ističe da ih je sve manje što govori i činjenica kako taj sport počinje trenirati sve veći broj djece, kako djevojčice, tako i dječaci.

"Djecu učimo osnovnim motoričkim vježbama, ovo je bazični sport, a ujedno i samoobrambeni, tako da roditelji to prepoznaju i nemaju strah upisati djecu na takvu vrstu sporta. S djecom prelazimo od gimnastike, vježbi iz atletike, pa sve do kompleksnih dijelova juda, što ga ne čini nimalo nasilnim sportom, baš kao što mu i ime govori", pojašnjava Brvenik. 

Ove riječi potvrdio je i jedan od roditelja čije dijete trenira u ovom klubu za kojeg govori kako je "pun pogodak" jer i sam vidi pozitivnu promjenu kod svog djeteta.

"Primjetio sam da je dosta zreliji. Vidim i pozitivne promjene po pitanju odgovornosti prema obvezama. Divim se ovim trenerima jer pored znanja koje imaju u ovom sportu zaista su pravi pedagozi i vrhunski odgajatelji", istaknuo je.

Nažalost, nije sve pozitivno kada je ovaj klub u pitanju, no to nije zbog njih nego zbog odnosa prema njima. Naime, "Herceg" iako jedan od najuspješnijih bosanskohercegovačkih, ali i svjetskih judo klubova nije prepoznat u našoj državi, pa čak premalo i u lokalnoj zajednici što pokazuju izdavanja za ovaj klub koja su jako mali dio njihovog proračuna. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...