ODNOSI DVIJE ZEMLJE PALI NA NAJNIŽU TAČKU: Berlin optužuje Moskvu za 'informacioni rat' nakon objave snimka razgovora

U subotu, Njemačka je rekla da se radi o prisluškivanju, te navela da istražuje taj slučaj.

  • Evropa

  • 03. Mar. 2024  

  • 0

Njemački ministar odbrane, Boris Pistorijus (Pistorius) je u nedjelju, 3. marta izjavio da Rusija vodi "informacioni rat" čiji je cilj stvaranje podjela u Njemačkoj.

Ovo je njegova prva reakcija nakon što je u Rusiji u petak objavljen zvučni snimak sastanka viših njemačkih vojnih zvaničnika.

Ruski mediji su objavili 38-minutni snimak poziva u kojem se čuju njemački oficiri kako raspravljaju o isporuci oružja za Ukrajinu, te potencijalnim napadima Kijeva na most na Krimu, nakon čega su ruski zvaničnici tražili objašnjenje, prenosi Reuters.

U subotu, Njemačka je rekla da se radi o prisluškivanju, te navela da istražuje taj slučaj.

"Ovaj incident je mnogo više od presječene komunikacije, i objave razgovora... Ovo je dio informacionog rata koji vodi [ruski predsjednik Vladimir] Putin", kazao je Pistorijus.

On je ocijenio da se radi o "hibridnom dezinformacionom napadu", te da je njegov cilj prouzrokovanje "podjela" i "podrivanje jedinstva".

Kremlj konstantno poriče optužbe za širenje lažnih ili obmanjujućih informacija, kada ih druge zemlje optužuju za to.

Ne navodeći konkretno šta ih zanima, portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova je na društvenim mrežama u petak naveo da "traže objašnjenje od Njemačke".

Ruska ambasada u Berlinu nije odgovorili na zahtjev za komentar.

Učesnici u spornom pozivu raspravljaju o mogućoj isporuci Taurus krstarećih raketa za Kijev, što je kancelar Olaf Šolc (Scholz) javno za sada odbio. Takođe govore o obuci ukrajinskih vojnika i mogućim vojnim ciljevima.

Ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, obratio se novinarima u subotu i govorio o "lukavim planovima njemačke vojske koji su postali očigledni zahvaljujući objavi ovog audio snimka".

Bivši ruski predsjednik, Dmitri Medvdev, koji je da zamjenik predsjedavajućeg ruskog Savjeta bezbjednosti, u nedjelju je izjavio da snimak ukazuje na to da se Berlin sprema za borbu protiv Moskve.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...