NAKON PARLAMENTARNIH IZBORA: Shehbaz Sharif izabran za premijera Pakistana

Parlamentarni izbori koji su u Pakistanu održani 8. februara protekli su u znaku gašenja mobilnog interneta, hapšenja i nasilja, a neuobičajeno dugo brojanje, odnosno odgađanje objavljivanja rezultata, pokrenuli su optužbe da je glasanje namješteno.

  • Svijet

  • 03. Mar. 2024  

  • 0

Novoformirani pakistanski parlament po drugu je put za premijera izabrao Shehbaza Sharifa, tri sedmice nakon što su neizvjesni nacionalni izbori doveli do kašnjenja u formiranju koalicione vlade.

"Shehbaz Sharif je proglašen za premijera Islamske Republike Pakistan", rekao je predsjednik Narodne skupštine Ayaz Sadiq, nakon što je objavio da je Sharif dobio 201 glas, 32 glasa više nego što je bilo neophodno da bude izabran, prenosi Stav.ba.

Njegov protukandidat Omar Ayuba, kojeg je podržao zatvoreni bivši premijer Imran Khan, dobio je 92 glasa.

Ova je odluka naišla na glasne proteste stranke Sunit Ittehad Council (SIC) koju je podržao Khan. Zastupnici su pozvali na Khanovo oslobađanje i uzvikivali slogane u kojima se navodi da je Sharif došao na vlast izbornim namještanjem.

Parlamentarni izbori koji su u Pakistanu održani 8. februara protekli su u znaku gašenja mobilnog interneta, hapšenja i nasilja, a neuobičajeno dugo brojanje, odnosno odgađanje objavljivanja rezultata, pokrenuli su optužbe da je glasanje namješteno.

Sharif se vratio na ulogu koju je obavljao do augusta kada je parlament raspušten uoči izbora, a vlast je preuzela privremena vlada. Nijedna partija nije osvojila većinu.

Sharif, kojima 72 godine, mlađi je brat trostrukog premijera Nawaza Sharifa, koji je predvodio izbornu kampanju njihove pakistanske muslimanske lige-Nawaz (PML-N).

Kandidati koje je podržao Khan osvojili su najviše mjesta, ali su PML-N i Pakistanska narodna partija (PPP) pristale da formiraju koalicionu vladu, što je omogućilo Shehbazu Sharifu da bude izabran za premijera pošto se njegov brat povukao.

U njegovom prethodnom mandatu, Sharifova vlada započela je pregovore o ključnom aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), ali je proces tekao sporo zbog velikih problema s kojima se suočavao narod pakistana. Zbog mjera koje je zahtijevao sporazum sa MMF-om cijene su značajno porasle, čime je dodatno otežan život siromašnima i pripadnicima srednje klase

MMF će od nove vlade, bez obzira na stanje u narodu, očekivati nastavak pregovora, a vlast će se morati nositi s rastućim nezadovoljstvom zbog povećanja siromaštva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...