ADVOKAT SENAD PEĆANIN OBJAŠNJAVA: "Suočeni smo sa uvjerenjem američke administracije da je moguće odvojiti režim Aleksandra Vučića od Putinovog uticaja" (VIDEO)

Posjeta predsjednika entiteta BiH Republike Srpske Milorada Dodika još jedna je manifestacija kompletne strategije Moskve i Beograda prema zemljama regiona.

  • Regija

  • 04. Mar. 2024  04. Mar. 2024

  • 2

Bojim se da je Milojko Spajić izum Aleksandra Vučića jednako kao što je Milan Panić bio izum Slobodana Miloševića. Dakle, to je pokušaj, s jedne strane, zavođenja, i to mu je odlično uspjelo, biračkog tijela i građana Crne Gore da sa obećanjima o rastu plata, penzija, pokupi te glasove. S druge strane, retorika o stavu oprijedeljenosti za građansku, evropsku Crnu Goru, a iza toga, bojim se da imamo, o čemu se ne vodi dovoljna računa u Crnoj Gore, na djelu vrlo smišljen plan potpunog ekonomskog podrivanja Crne Gore.

Varvarska zloupotreba mediteranske kulture, odnosno karnevala u Herceg Novom na kojem se spaljuje lutka koja predstavlja crnogorskog pisca Andreja Nikolaidisa, samo je slika stanja u Crnoj Gori koje datira od avgusta 2020. - kič, prostota, banalnost, nacionalizam prosrpskih i proruskih partija koje i čine vlast, ocjena je Senada Pećanina, advokata, doskorašnjeg novinara i političkog analitičara za Drugačiju radio vezu na Anteni M. 

"Izbor Andreja Nikolaidisa za krivca, kojeg treba spaliti, jeste bio posebno poražavajući, čak značajnije poražavajući nego sam čim spaljivanja. To je, nažalost, slika današnje Crne Gore. To je ono sve što je stvarano dugo vremena, što je kulminiralo sa litijama, sa političkim uticajem Rusije i Srbije, sa jednom uspavanošću Zapada i prihvatanjem u sklopu nove regionalne politike, neminovnosti promjena koje su Crnu Goru dovele tačno tamo gdje se sada nalazi i u čemu je taj tužni događaj u Herceg Novom, upravo slika, rekao bih, današnje Crne Gore", dodaje Pećanin.

Komentarišući reakciju minstrice kulture i medija Tamare Vujović i predsjednika Opštine Herceg Novi Stevana Katića, Pećanina njihove izjave podsjećaju na kukavičko i bijedno opravdanje poput onog koje je dao predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević kada je otvoreno pokazao srednji prst tokom intoniranja crnogorske himne, pravdajući se da je namještao narukvicu na satu.

"Imamo u javnom prostoru političke aktere koji se ne libe ići ispod svakog nivoa pokazivanja, demonstriranja vlastite niskosti i nuđenja objašnjenja koja ne samo da su očigledno lažna, već na neki način vrijeđaju inteligenciju čitavog društva", mišljenja je gost DRV. 

Posjeta Dodika - manifestacija kompletne strategije Moskve i Beograda prema regionu

Posjeta predsjednika entiteta BiH Republike Srpske Milorada Dodika još jedna je manifestacija kompletne strategije Moskve i Beograda prema zemljama regiona, stava je Pećanin koji je naglasio u intervjuu za Antenu M da je Dodik došao u okvriu neuobičajenog protokola.

"Prvo iz razloga što on dolazi, što je predstavljeno kao državna posjeta, iako je on predsjednik Republike Srpske koja nema međunarodno pravni subjektivitet, koja naravno nije država, ali se radi o jednom bosansko-hercegovačkom entitetu.

S druge strane, običajno bi bilo da se zvanični susreti odvijaju prije svega na istoj razini. Naravno, što ne znači da ne može predsjednik države ili član presjedništva da se sretne u posjeti zemlje domaćina i sa ministrom vanjskih poslova ili predsjednikom skupštine, ali prije svega ključni sastanak je sa zvaničnikom zemlje domaćina istog nivoa", ukazuje on. 

Pećanina posebno zabrinjava što je djelovanje prosrpskih i proruskih satelita u regionu prećutno odobreno od EU i SAD.

"Nažalost suočeni smo sa uvjerenjem američke administracije da je moguće odvojiti režim Aleksandra Vučića od Putinovog uticaja, odnosno da je moguće prekinuti tu situaciju u kojoj je praktično Srbija, odnosno režim Aleksandra Vučića, oruđe u rukama Vladimira Putina za destabilizaciju, kako se često naziva mekog trbuha Evrope, odnosno Zapadnog Balkana", kaže Pećanin.

Rusija zaoštrava diskurs prema zemljama Zapadnog Balkana - ni EU više nije prihvatljiva?

Pećanin naglašava da je važno uočiti zabrinjavajuću promjenu diskursa Rusije, kada su u pitanju izjave njihovih zvaničnika. 

"Uvijek se govorilo da Rusija nema ništa protiv i da nije protiv članstva zemalja regiona u EU. Njihov stav prema NATO je bio poznat, to je bilo nešto što smo svi znali. Međutim, sada smo posljednjih dvije sedmice svjedoci javno obznanjenog stava Moskve, koji je prvo iznio ruski ambasador u Bosni i Hercegovini u intervjuu ruskom listu "Izvestija" po kojoj će Rusija članstvo Bosne i Hercegovine, a i svih ostalih zemalja regiona, tretirati kao neprijateljski akt i gest prema Rusiji, prema kojoj će se Rusija odnositi kao neprijateljskom i u skladu sa svojim interesima", kaže sagovornik Antene M.

Milojko Spajić izum Aleksandra Vučića

Pećanin je stava da je premijer Milojko Spajić izum Aleksandra Vučića, koji ima plan podrivanja Crne Gore na ekonomskom planu.

"Bojim se da je Milojko Spajić izum Aleksandra Vučića jednako kao što je Milan Panić bio izum Slobodana Miloševića.

Dakle, to je pokušaj, s jedne strane, zavođenja, i to mu je odlično uspjelo, biračkog tijela i građana Crne Gore da sa obećanjima o rastu plata, penzija, pokupi te glasove.

S druge strane, retorika o stavu oprijedeljenosti za građansku, evropsku Crnu Goru, a iza toga, bojim se da imamo, o čemu se ne vodi dovoljna računa u Crnoj Gore, na djelu vrlo smišljen plan potpunog ekonomskog podrivanja Crne Gore", objašnjava on.

Izjavu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića da odnosi Podgorice i Sarajeva neće biti narušeni jer će na njegov poziv Jakov Milatović uskoro zvanično posjetiti BiH, Pećanin vidi ovako:

"Ta izjava govori više o njegovom formatu nego o stvarnom uticaju te posljedicama i perspektivama koje ona nosi. Naravno, nažalost, ono što će možda iznenaditi javnost Crne Gore jeste da u BiH, nažalost, ne postoji ni izbliza interes medija za praćenje temeljno-sistematsko događaja i svih dešavanja u Crnoj Gori. Mislim da je to šteta iz razloga što, su, nažalost evropske perspektive Crne Gore i BiH  taoci", kaže Pećanin.

Govoreći o specifičnoj poziciji Bošnjačke stranke uoči rekonstrukcije Vlade, Pećanin zaključuje:

"Ja jednostavno smatram da je rahmetli pokojni Rafet Husović, nekadašnji predsjednik BS, bio jedan netipičan političar i lider za Crnoj Gori, za čitav region.

Mislim da je politika koju je on predstavljao, kreirao i vodio kada je u pitanju BS, poptuno nespojiva koaliranju sa strankama koje imaju apsolutno suprotne ciljeve od oni za koje se zalaže BS, a za koje se zalaže i građanski blok u Crnoj Gori ili svi oni građani koji žele evropsku, modernu, građansku državu."

Cijelu emisiju pogeledajte u nastavku:

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...