METEOROLOG ZORAN VAKULA NAJAVLJUJE: "Moram upozoriti na to što nas čeka u martu! A februar je bio najtopliji otkad postoje mjerenja..."

Prošla godina bila je iznadprosječno topla, često i rekordna. Zanimljivo, u našoj zemlji bila je i kišovitija nego što je uobičajeno

  • Vijesti

  • 04. Mar. 2024  

  • 0

Februar za nama, baš kao i cijela ova zima, ući će u historiju kao najtopliji dosad, međutim pitanje je kad će neslavni rekord opet biti srušen. Snijega je bilo vrlo malo, ali bilo je mnogo kiše. Početak marta donio je u dijelove Dalmacije nevrijeme, a ponegdje i tuču za što je kriva ciklona, objašnjava za HRT prognostičar Zoran Vakula.

"Bili su ekstremi i prije, imamo ih i sada, no, sada se češće susrećemo s kratkoročnom, lokalno obilnom oborinom. Ciklona je kriva za to, ciklonu imamo i danas, i danas će mjestimice biti lokalnih nevremena i ponegdje i obilnije kiše. I juga, kojeg će zamijeniti bura. Znači, jedno promjenjivo vrijeme se nastavlja. A temperatura zraka je znatno iznad prosjeka", poručio je Vakula.

Obično se govorilo “veljača - premetača”, ali ove godine nije baš pokazala svoju ćudljivu narav. Prve analize pokazuju da je to najtopliji februar otkad postoje mjerenja.

Podaci pokazuju kako smo imali i najtopliju zimu u većini Hrvatske.

"Zima je u mnogim dijelovima Hrvatske bila rekordno topla", dodao je Vakula.

Kiše je u mnogim krajevima bilo manje nego što je uobičajeno, osim na dijelu sjevernog Jadrana i Gorskog kotara, gdje je pala količina gotovo dvostruko veća od prosjeka.

U martu može doći do pojave mraza

U "plusu" u odnosu na prosjek su i januar i decembar, pa je i cijela ova zima dobila neslavnu oznaku "rekordno topla". Samo nekoliko dana u decembru i januaru imali smo ispodprosječne temperature.

Meteorolog HRT-a istaknuo je kako je u decembru i januaru bilo nešto hladnoća, ali ovogodišnji februar bio je topliji od prosječnog marta. Upozorio je da vrlo često u martu dolazi do promjene, može doći i do prodora hladnog zraka, pa čak i do mraza, ali i ne mora biti tako.

Zavižan, jedna od naših najviših meteoroloških postaja, u najsurovijim uvjetima, obično bilježi ekstreme. Prijašnjih godina visina snijega ondje je bila preko 200 centimetara, podatak o snježnom pokrivaču meteorolozi su govorili i u aprilu, maju. A danas na Zavižanu je izmjereno tek tri centimetra snijega.

Poremećena atmosfera

Vakula je dodao kako je atmosfera poremećena, a za prirodu te promjene nisu dobre. No, prognozirati puno dana unaprijed nije baš pouzdano.

Kako naglašava Vakula, razlikujemo klimatološke i računalne prognoze. Zadnjih desetljeća pouzdanije su prognoze računala.

"I prema tim prognozama nastavak niza iznadprosječno toplih mjeseci je vrlo vjerovatan tokom ljeta. Ali ne u smislu - idem na godišnji u drugom dijelu jula, hoće li biti toplo ili hladno, to ne možemo dati, ali prognoze odstupanja srednje mjesečne ili sezonske temperature zraka i oborine su prilično kvalitetne. Posebno za temperaturu", naglasio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...