RATNO LUDILO U RUSKIM VIJESTIMA NAKON CURENJA SNIMKI IZ NJEMAČKE: "Prvo moramo udariti na Hohenzollern..."

Objavljivanjem razgovora oficira Bundeswehra Putin želi diskreditirati Scholza koji mjesecima odbija rakete Taurus slati Ukrajini

  • Evropa

  • 04. Mar. 2024  

  • 0

Objavom snimke njemačkih oficira koji govore o mogućoj upotrebi raketa Taurus u Ukrajini Kremlj je pokrenuo novu fazu hibridnog ratovanja protiv Njemačke, piše Spiegel. Cilj je diskreditirati ne samo Bundeswehr, već i samog kancelara Scholza, koji mjesecima odbija isporučiti Ukrajini krstareće rakete Taurus dometa 500 kilometara, jer se boji da bi to Njemačku dodatno uvuklo u rat, prenosi Jutarnji list.

"Nećemo slati rakete Taurus u Ukrajinu", ponovio je u ponedjeljak njemački kancelar Olaf Scholz, nakon što je izbio skandal s ruskim prisluškivanjem dogovora njemačkih oficira o eventualnom slanju tih krstarećih raketa kao pomoć na ukrajinsko ratište.

Snimka je u Rusiji objavljena u petak.

"Ne možemo isporučivati oružje vrlo velikog dometa, a da ne razmišljamo o tome kako kontrolirati upotrebu tog oružja. Ako želimo kontrolu, onda moramo slati i njemačke vojnike, a to je u potpunosti isključeno", poručio je u ponedjeljak njemački kancelar Olaf Scholz. Podsjetio je da je isti stav izrekao više puta. "Ja sam kancelar i taj stav vrijedi", poručio je.

Ukrajina već mjesecima poziva Njemačku da isporuči krstareće rakete "Taurus". Njemačka se opire slanju Taurusa, jer ne želi biti uvučena u direktni sukob s Rusijom. No dio članova stranaka vladajuće koalicije, Zelenih i FDP-a, kao i opoziciona demokršćanska koalicija CDU/CSU, zalažu se za isporuku Taurusa Ukrajini.

alt

Raketa Taurus (Foto: Jung Yeon-je/Afp/Profimedia/Jung Yeon-je/afp/profimedia)

Objavljivanje snimke u Rusiji uznemirilo je duhove u Njemačkoj, jer se otvara pitanje koliko su njemačke sigurnosne snage izložene ruskim špijunskim napadima. Ruska državna televizija u petak je na internetu objavila snimku povjerljive telefonske konferencije visokih oficira Bundeswehra preko nezaštićenog servisa WebEx. Na snimci komandant Zračnih snaga Ingo Gerhartz razgovara s trojicom podređenih o mogućoj uporabi njemačkih krstarećih projektila "Taurus" u Ukrajini protiv ruskih snaga, prenosi ARD. Navodno je razgovor bio u svrhu pripreme brifinga za ministra odbrane Borisa Pistoriusa.

Nije iznenađenje da je Njemačka prisluškivana, rekla je za ARD FDP-ova stručnjakinja za obranu Marie-Agnes Strack-Zimmermann i pozvala institucije da pažljivo ispitaju u kojoj je mjeri Njemačka zapravo tehnički spremna za ovakve hibridne napade. Političar CDU-a Roderich Kiesewetter kaže da se Rus prijavio na sastanak kao jedan od učesnika, a da to niko nije primijetio. I vladajući i opozicija pozivaju da se slučaj ne iskoristi za međusobne napade, jer je to upravo ono što bi Putin htio, kako je to rekao ministar Pistorius. Prema Pistoriusu, trenutno nema dokaza o nastavku curenja ili prisluškivanja drugih telefonskih poziva.

alt

Njemački kancelar Olaf Scholz i ministar obrane Boris Pistorius (Foto: Florian Gaertner/Dpa Picture-alliance Via Afp)

Moskva je iskoristila snimku za politički napad. To pokazuje direktnu upletenost Zapada u "sukob" u Ukrajini, optužuje Kremlj. "Sama snimka sugeriše da Bundeswehr raspravlja o značajnim i konkretnim planovima za napad na ruski teritorij", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Činjenicu da u razgovoru koji je procurio časnici Bundeswehra raspravljaju o mogućoj upotrebi njemačkih krstarećih projektila u Ukrajini, iako je kancelar Scholz više puta rekao da to ne dolazi u obzir, koristi opozicija da bi kritikovala kancelara, navodi ARD.

Kako bi se rasvijetlila afera prisluškivanja, političar CSU-a Alexander Dobrindt pozvao je na osnivanje istražne komisije. SPD i Zeleni međutim to odbijaju. To uopće ne bi pomoglo, jer bi rad takve komisije trajao dvije do tri godine, ističe SPD-ov Wolfgang Hellmich u intervjuu za MDR. Agnieszka Brugger (Zeleni) upozorava da su istražne komisije efikasne kad je riječ o događajima koji su se već dogodili i o kojima se može javno raspravljati. Ali to ovdje nije slučaj, špijunaža se nastavlja, rekla je za Bavarski radio. Početkom iduće sedmice Vojna kontraobavještajna služba (MAD) trebala bi podnijeti prvi izvještaj o pozadini incidenta.

U emisiji na ruskoj državnoj televiziji u udarnom terminu u nedjelju navečer isticao se veliki natpis "Rusofobija vam oduzima razum", prenosi njemački Spiegel. Naslov se kočio uz fotografiju komandanta njemačkih zračnih snaga Inga Gerhartza, a kasnije se uvijek iznova prikazivala slika kancelara Olafa Scholza. U udarnoj emisiji "Vijesti sedmice" voditelj Dmitrij Kiseljov, isticao je da je Scholz slab i da ga je izdala vlastita vojska koja u stvari, iza kancelarovih leđa, planira uništiti Krimski most s krstarećim projektilima Taurus. Kiseljov je s detaljno citirao snimku dužu od 38 minuta sa sastanka časnika Bundeswehra predvođenih Gerhartzom. Kiseljov je pričao kao da je ukrajinski napad njemačkim Taurusima siguran i neizbježan. Njemački oficiri raspravljali su o hipotetskom razmještanju Taurusa, kao što vojske razmatraju razne scenarije. No Rusi su to odmah uzeli zdravo za gotovo, kao da je riječ o dogovorenoj činjenici.

Kiseljov je čak otišao toliko daleko da je naveo mostove u Njemačkoj koje bi Rusija mogla napasti u slučaju odmazde, uključujući most Fehmarnsund na sjeveru i most Hohenzollern u Kölnu, piše Spiegel.

Ruski mediji objavili su naslove poput: "Medvedev: Njemačka se sprema za rat s Rusijom" ili: "Njemački oficiri urotili su se Scholzu iza leđa". Karin Kneissl, bivša austrijska ministrica vanjskih poslova, ona kojoj je ruski predsjednik Vladimir Putin plesao na svadbi, rekla je za Komosomolskaju Pravdu da je "njemački plan bombardiranja krimskog mosta nepoštivanje međunarodnog humanitarnog prava".

Činjenica da je Putin sada objavio snimku koju su snimile njegove tajne službe pokazuje koliko je samouvjeren nakon više od dvije godine rata, ocjenjuje Spiegel. Nakon neuspjeha ukrajinske kontraofanzive i zauzimanja Avdiivke, on sebe vidi u prednosti u odnosu na Ukrajinu i Zapad. U obraćanju naciji prošle sedmice, Putin nije govorio kao geopolitička žrtva, nego kao "velika i nepobjediva sila", s ponosom i samopouzdanjem. I sad je izabrao Scholza za svoju metu. Objavljivanjem ovog razgovora želi osigurati da Scholz ostane pri svojoj odluci da ne isporuči Ukrajini krstareće projektile Taurus, analizira Spiegel, koji ocjenjuje da je presretanje razgovora oficira Bundesweehra sramota za Njemačku, dvije godine od početka ruske invazije na Ukrajinu. A Putinu je odlično poslužilo da doma skrene raspravu s sahrane Navaljnog.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...