JEZIVO: Pogledajte šta će se dogoditi svaki put kad pogledate mobitel u vožnji…

Ako tome dodamo činjenicu da sistemi pomoći u vožnji vozila još nisu savršeni, imamo potencijalno opasnu situaciju.

  • Auto

  • 05. Mar. 2024  

  • 0

Video koji je objavio njemački Youtube kanal DashcamDriversGermany grafički simulira što se događa s vozačem svaki put kada skrene pogled s ceste da bi pogledao mobitel. Na snimci se vidi kako se vozaču (koji po zakonu mora imati pikselizirano ili neprepoznatljivo lice) slika zacrni svaki put kad odluči baciti pogled na mobitel. To dobro ilustrira kako gubimo percepciju okoline kada smo ometeni.

S aktivnostima potrebnima da pozovemo telefonski broj na mobitelu pri približnoj brzini od 100 km/h, prijeći ćemo 140 metara prije nego što podignemo pogled s mobitela i nagazimo kočnicu te nam treba još 155 metara za zaustavljanje vozila. Zamislite što se sve može dogoditi u tom trenutku nepažnje.

Ako tome dodamo činjenicu da sistemi pomoći u vožnji vozila još nisu savršeni, imamo potencijalno opasnu situaciju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...