„SB“ OTKRIVA / BIJES I OGORČENOST U HRVATSKOJ ZBOG DOLASKA MILANA TEGELTIJE: Bivši Dodikov savjetnik se prerano raduje, očekuju ga veliki problemi…

Čini se da je slanje Tegeltije, osim što je diplomatski skandalozno, usto i besmisleno, jer oni kojima bi prije svega trebao biti na usluzi, sigurno neće niti razmišljati o tome da od njega zatraže konzularnu zaštitu.

  • Politika

  • 05. Mar. 2024  05. Mar. 2024

Milan Tegeltija novi je bh. konzul u Rijeci. Odluku o imenovanju Milana Tegeltije jednoglasno je donijelo Predsjedništvo BiH, nakon što je članica Predsjedništva BiH iz RS-a Željka Cvijanović saopćila svojim kolegama Željku Komšiću i Denisu Bećiroviću da će blokirati izbor bh. ambasadora u Libiji i Turskoj, ukoliko bivši savjetnik Milorada Dodika ne bude imenovan za konzula u Rijeci u Republici Hrvatskoj.

Inače, novi bh. konzul Milan Tegeltija od 2022. godine nalazi se na američkoj „crnoj listi“. Sankcije su mu uvedene zbog zloupotreba u vrijeme obavljanja funkcije predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

“U svojstvu predsjednika VSTV-a, Tegeltija je bio umiješan u koruptivna djela koja su uključivala korištenje svog političkog utjecaja i službene moći za osobnu korist. Naime, postoje vjerodostojne informacije da je Tegeltija svoj položaj iskoristio za traženje koristi u zamjenu za miješanje u sudski proces, kao i manipulaciju imenovanjima u sudije i drugim javnim poslovima”, objavile su tada američke vlasti.

Koncem 2020. godine Tegeltija je podnio ostavku na funkciju predsjednika VSTV-a. Ova ostavka je uslijedila nakon što j procurioa snimak razgovora na kojem se čuje kako Milan Tegeltija s bivšom članicom VSTV-a Milijanom Buhom dogovara imenovanje njene sestre za sudiju u Banjoj Luci. Nakon objave snimka, održana je vanredna sjednica VSTV-a na kojoj je Milan Tegeltija pozvan da odstupi.

“Taktiku ćete prepustiti meni jer se vi u to ne razumijete”, kazao je tada predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija na kraju telefonskog razgovora sa Milijanom Buhom, bivšom članicom VSTV-a koja je zatražila da njezina sestra Sanja Čagar bude imenovana za sudiju Osnovnog suda u Banjoj Luci.

Foto: Arhiv

“U nekom drugom sudu se puno lakše ulazi. Razmisli malo. Hoćeš li sad sebe da ugroziš? Je l’ me razumiješ? Vidi jednu stvar, ako Sanja konkuriše za Sud u Banja Luci gdje je konkurencija ogromna, svi će znati da je ona tvoja sestra, je li tako? I to će sasvim sigurno otići u medije. I šta će se, onda, desiti? Ti član Savjeta. Tražit će da daš ostavku. Kako to se bira tvoja sestra, ovo, ono. Ja ti govorim, brinem o tebi, prije svega. Jesi li ti uopće razmišljala o tome? (kad mi istekne mandat) Pa, kad ti istekne mandat nije problem, ali dok si u Savjetu mi je problem. Znači, ja brinem o svemu. Meni si prvo ti, meni si prvenstveno ti, znači da očuvam tvoju poziciju da se ne ugrozi, a Sanju ćemo rješavati. Je l’ me razumiješ? Ja prvo brinem da se tvoja pozicija ne ugrozi. Pa, naravno, sad sam ti rekao, ako prije toga, čak i u prvom mandatu, ako se otvori negdje pozicija, tipa Gradiška, Prijedor, pi…. materine, ovo, ono, šta je košta da bude tamo godinu dana i da je kasnije prebacimo ovamo. Ja sam Sanji rekao sve. Samo moramo biti pametni i taktično to odigrati”, govorio je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija.

Prije ove afere, Tegeltija je bio u centru i slučaja poznatog kao “Potkivanje”. Naime, Nermin Alešević, biznismen iz Velike Kladuše, snimio je kako daje novac Marku Pandži, inspektoru SIPA-e koji je tvrdio da u ime Milana Tegeltije završava sudske postupke. Prije primopredaje novca, Pandža je upoznao Aleševića i Tegeltiju.

I pored brojnih afera, Tegeltija je nakon pravosudne karijere postao savjetnik predsjednika Republike Srpske. Kratko je bio na čelu FK Borac iz Banje Luke. Na poziciju konzula imenovan na prijedlog Željke Cvijanović. No, da li će Tegeltija preuzeti funkciju ovisi od hrvatskih dužnosnika koje moraju prihvatiti egzekvaturu.

Predsjedništvo BiH imenovalo je Milana Tegeltiju za novog konzula BiH u Rijeci.

IMENOVANJE – LUDOM RADOVANJE

Upavo je imenovanje Tegeltije na poziciju u bh. diplomaciji izazvalo nevjerojatne reakcije u diplomatskoj branši u susjednoj Hrvatskoj, saznaje „Slobodna Bosna“.

U Rijeci vlada nevjerica zbog imenovanja Tegeltije, ali teško da će se situacija promijeniti jer egzekvatzuru odobrava predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, inače intimus predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.

Imenovanjem Milana Tegeltije generalnim konzulom u Rijeci počelo je skandaloznim postupcima – ucjenom Dodikove izaslanice u Predsjedništvu BiH i prihvaćanjem ucjene od strane ostale dvojice članova Predsjedništva. Nakon formalnog izbora, koji je bio jednoglasan, slijedi izdavanje egzekvature, što je, kad je riječ o šefovima konzulata, ekvivalent vjerodajnica koje zemlja pošiljateljica izdaje svom diplomatskom predstavniku.

ZORAN MILANOVIĆ I MILORAD DODIK (Foto: Ured predsjednika RH)

-Egzekvaturu mora prihvati zemlja primateljica, a čini se da prije imenovanja nije bilo komunikacije s hrvatskom diplomacijom o tome hoće li Hrvatska prihvatiti Tegeltijinu egzekvaturu. Ipak, čini se da pritom ne treba očekivati da mu službeni Zagreb pred nosom zalupi vratima. Naime, prema hrvatskom Zakonu o vanjskim poslovima, kao i vjerodajnice, i egzekvaturu prihvaća ili ne prihvaća Predsjednik Republike.

Egzekvatura, doduše, može biti uskraćena bez ikakvog obrazloženja, onako kako je nedavno Slovenija odbila dati suglasost, agreman za imenovanje veleposlanika Srbije u toj državi, aktera Vučićeva režima kojeg prati reputacija osobe upletene u neprihvatljive poslove. Tegeltijin dosje je deblji nego dosje tog neprihvaćenog ambasadora, a još je jedna okolnost identična. Naime, protivno običajima, ime potencijalnog diplomata prije je objavljeno u medijima i javnosti, nego što je suglasnost zatražena, kazao je za „Slobodnu Bosnu“, bivši uposlenik Mnistarstva vanjskih poslova RH Davor Gjenero.

Gjenero dodaje kako ne treba smesti s uma da je Tegeltija dio unutarnjeg kruga Milorada Dodika, a da Dodika i hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, onoga koji treba odlučiti o prihvaćanju Tegeltijine egzekvature, povezuju neobično „prijateljstvo” i nježni međusobni odnosi.

-Dakle, vrlo je vjerojatno da se takav Milanović neće protiviti Tegeltijinu postavljenju za generalnog konzula u Rijeci. Međutim, jasno je da ovaj neće biti „srdačno prihvaćen”  niti od diplomatske mreže zemlje primateljice, niti u regionalnoj zajednici u koju dolazi.

Posao generalnog konzula je drugorazredni diplomatski posao. On se prije svega bavi zaštitom interesa građana svoje države na području svog djelovanja. Generalni konzulat BiH trebao bi građanima Bosne i Hercegovine garantirati zaštitu u kriznim situacijama, konzulat brine o upisu u knjige rođenih djece državlana BiH koji privremeno žive na području njihova djelovanja, o izdavanju dokumenata građanima BiH i asistira u eventualnim problemima tih građana s vlastima zemlje domaćina. Odnosi Rijeke i riječke regije s Bosnom i Hercegovinom vrlo su intenzivni.

Mnogo je ljudi porijeklom iz Bosne, uglavnom iz bihaćke regije, koji žive u Rijeci i okolici, konačno u Rijeci na Zametu, podno stadiona na Rujevici, sagrađen je prekrasan Islamski centar i džamija, s veličanstvenim pogledom na cijeli Kvarner, a tamo se prije svega okupljaju vjernici porijeklom iz BiH. I današnji novi bosansko-hercegovački useljenici, radnici u turizmu, uslužnim djelatnostima, graditeljstvu i industriji na Kvarneru pretežno su Bošnjaci. Budući da je preduvjet da bi netko potražio konzularnu zaštitu u konzulatu svoje države elementarno povjerenje prema osoblju tog konzulata, čini se da je slanje Tegeltije, osim što je diplomatski skandalozno, usto i besmisleno, jer oni kojima bi prije svega trebao biti na usluzi, sigurno neće niti razmišljati o tome da od njega zatraže konzularnu zaštitu.

Rijeka, koja je vrlo liberalna, otvorena sredina, vrlo je loše reagirala na provokaciju imenovanjem Tegeltije za generalnog konzula. Društvene mreže i komentari na portalima puni su negativnih komentara, a sigurno je da, ako jednom stigne notifikacija o Tegeltijinoj egzekvaturi, vlasti na lokalnoj i regionalnoj razini na Kvarneru i Istri neće žuriti s uspostavom kontakata s ozloglašenim generalnim konzulom. Dakle, u Rijeci koja je uvijek bila jedan od gradova vrlo sklonih prijateljstvu i suradnji s Bosnom i Hercegovinom, ova država je sama sebi nametnula neugodan i nepotreban uteg, kazao je Gjenero za „Slobodnu Bosnu“.

(M.I.)

Vezane vijesti

trenutak ...