BAERBOCK PORUČILA: "Secesionističke fantazije ćemo jasno imenovati, o tome sam posebno razgovarala sa Cvijanović! (FOTO)

U nastavku svog obraćanja medijima je govorila i o mogućim tehničkim izmjenama Izbornog zakona i pozvala na njihovo usvajanje.

  • Vijesti

  • 05. Mar. 2024  

  • 4

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock rekla je nakon sastanka sa šefom bh. diplomatije Elmedinom Konakovićem da je za Njemačku važno usvajanje evropskih zakona u BiH.

Obrativši se na konferenciji za medije, Baerbock je na početku rekla da je Njemačka najveći vanjskotrgovinski partner BiH i jedan od najvećih investitora ovdje u zemlji.

"Susret nije slučajan, dešava se u odlučujućem vremenu na putu BiH u Evropsku uniju. zemlja se nalazi na odlučujućem raskršću. Postoje trenutci u historiji kad se mora iskoristiti prilika. Očekujemo izvještaj Evropske komisije koji će ocjeniti napredak napredak na putu ka otvaranju pristupnih pregovora. Taj izvještaj će činiti temelj za odluku o sljedećim koracima", kazala je Baerbock.

Istakla je da je za Njemačku važan Zakon o sukobu interesa.

"Jučer su vođeni interni razgovori. To je bila jedna od ključnih tema tokom mog razgovora sa članovima Predsjedništva BiH. Iz naše perspektive ovaj zakon je važan za ljude ovdje. Posebno je ključno u kontekstu korupcije, sve što nije zdravo za jedno društvo, da se borimo protiv toga, kako bi to vodilo prema vladavini pravne države", rekla je Baerbock.

Također, Baerbock je istakla da želi da BiH kao cjelovita zemlja uđe u Evropsku uniju.

"Nasilno mijenjanje granice nije dobro za ljude. To je donijelo toliko patnje na našem kontinentu i u svijetu. To govorim i drugim kandidatima. Secesionističke fantazije ćemo jasno imenovati. Samo jedinstvena BiH može ići u Evropsku uniju. O tome sam posebno razgovarala sa članicom Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda", kazala je Baerbock.

U nastavku svog obraćanja medijima je govorila i o mogućim tehničkim izmjenama Izbornog zakona i pozvala na njihovo usvajanje.

"Jako su važne lokalne zajednice za demokratiju. Jako su važni lokalni izbori. Tu postoje preporuke OSCE-a kako bi ovi izbori bili fer. Mi kao Njemačka smo za osigurali finansijska sredstva kako bi lokalni izbori bili demokratski izbori. Tu je život na lokalnom nivou. Ostaje samo nekoliko sedmica da lideri usvoje ove promjene. Bila bi velika šteta ako bi visoki predstavnik na osnovu bonskih ovlasti morao donijeti ovaj zakon iako se na ovom zakonu već intenzivno radi i po mom mišljenju je i dobro pripremljen", rekla je Baerbock.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...