BIVŠI ŠEF NATO-a ZBOG UKRAJINE OŠTRO KRITIKOVAO OLAFA SCHOLZA: "Treba nam puno odlučnija njemačka vlada"

Scholz bi, po njegovu mišljenju, trebao biti više proaktivan. "Ne razumijem zašto Njemačka ne šalje Tauruse", rekao je.

  • Evropa

  • 05. Mar. 2024  05. Mar. 2024

  • 1

Bivši generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen kritiikovao je njemačkog kancelara Olafa Scholza jer previše oklijeva u pogledu rata u Ukrajini, ocijenivši da ne ostavlja dojam vođe.

U intervjuu objavljenom u švicarskom listu Neue Zürcher Zeitung, Rasmussen je u vezi rata u Ukrajini rekao: "Trebamo šefove država koji djeluju odlučno."

Rekao je da se u ratna vremena ne može voditi državu slušajući javno mnijenje. "Treba nam puno odlučnija njemačka vlada. Kancelar Scholz je daleko prespor, daleko previše oklijeva. Ne ostavlja dojam lidera", rekao je, a prenosi Hina.

Njemački kancelar blokira isporuku krstarećih projektila Taurus Kijevu već mjesecima strahujući da bi se njima moglo gađati mete u Rusiji i eskalirati sukob. Neki u njegovoj vladi vrše pritisak da promijeni to stajalište. To je još jedan razlog zašto Njemačka nije dovoljno priznata kao država koja daje najveću finansijsku pomoć Ukrajini nakon SAD-a, dodao je.

Scholz bi, po njegovu mišljenju, trebao biti više proaktivan. "Ne razumijem zašto Njemačka ne šalje Tauruse", rekao je. Evropa mora preći na ratnu ekonomiju i opskrbiti Ukrajinu svim oružjem koje joj je potrebno, naglasio je. "Moramo napokon shvatiti ozbiljnost situacije. Putin neće popustiti, osobito ne do izbora u SAD-u."

Rasmussen se zauzeo da se Ukrajinu pozove u NATO što je prije moguće. "Ne znam hoće li se to dogoditi na summitu NATO-a u srpnju", rekao je. "Ali želio bih se suprotstaviti argumentu da nije moguće početi proces pristupanja sve dok je Ukrajina još u ratu."

Ustvrdio je da takav argument šalje snažan signal ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu jer "će on znati da jednostavno mora nastaviti rat unedogled kako bi spriječio da Ukrajina postane članica NATO-a". "Želimo prekinuti taj začarani krug", rekao je. 

Rasmussen je bio premijer Danske, a sada je zamjenik predsjedavajućeg Međunarodne radne grupe o sigurnosnim pitanjima i euroatlantskoj integraciji Ukrajine. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...