TROJKA POČASTILA DODIKA: Poreski prihodi u RS rastu brže nego u Federaciji BiH!?

Kako piše portal Srpskainfo, u nominalnom iznosu, u budžet RS-a slilo se 328 miliona KM, dok je u januaru i februaru prošle godine, taj iznos bio 258 miliona. Povećanje iznosi 70 miliona KM.

  • Ekonomija

  • 05. Mar. 2024  

  • 1

U januaru i februaru je Republika Srpska od PDV dobila 27,56 posto više novca u odnosu na isti period prošle godine, dok je Federacija BiH u istom razdoblju dobila 24,68 posto više.

Kako piše portal Srpskainfo, u nominalnom iznosu, u budžet RS-a slilo se 328 miliona KM, dok je u januaru i februaru prošle godine, taj iznos bio 258 miliona. Povećanje iznosi 70 miliona KM.

Poređenja radi, FBiH je u prva dva mjeseca dobila 24,68 odsto više prihoda od PDV u odnosu na isti period protekle godine. Dakle, porast prihoda za RS veći je procenutualno za 2,88 odsto u odnosu na FBiH.

Još od prošle godine, predstavici Republike Srpske uspjeli su procente raspodjele prihoda od PDV-a korigirati u korist Republike Srpske, a od tada do danas ne dozvoljavaju novu korekciju procenata, niti federalna strana ima mogućnost da ih na to prisili.

Zahvaljujući popustljivosti Trojke, Republika Srpska ima potpunu kontrolu nad sektorom državnih finansija, budući da iz RS-a dolazi ministar finansija koji je ujedno i predsjednik Fiskalnog savjeta kao i direktor Uprave za indirektno oporezivanje.

(SB / Srpskainfo)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...