GRMUŠA ZAGRMIO: Spomenuo i presudu Okružnog suda u Banjoj Luci Muharemu Štulanoviču, profesoru na Islamskom pedagoškom fakultetu...

(...) u Bihaću.

  • Mini market

  • 05. Mar. 2024  05. Mar. 2024

  • 1

Potpredsjednik PDP-a, Milko Grmuša pozvao je opozicione zastpunike u NSRS-u da podnesu interpelaciju za razmatranje političko-pravne odgovornosti Vlade RS-a zbog, kako navodi, pravnog dualizma.

Grmuša ističe da je prošlo već šest dana otkako je Okružni sud u Banjoj Luci donio presudu u predmetu koji se odnosi na Muharema Štulanovića, profesora na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, a u kojoj se direktno pozvao na odluku Ustavnog suda BiH.

"U Vladi RS-a i Ministarstvu pravde, muk. Premijer ćuti. Ministar pravde ćuti. Podsjećam na činjenicu da je upravo Vlada bila formalni predlagač Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH", navodi Grmuša.

Nevjerovatno je, dodaje on, da se “u Vladi već šest dana prave mrtvi u vezi činjenice da se zakoni koji oni predlažu NSRS-u ne primjenjuju na teritoriji RS-a”, prenosi Srpskainfo.

Grmuša pita da li Vlada na taj način indirektno odustaje ne samo od svojih verbalno izrečenih politika, nego i od ustavnog načela da sudovi u RS-u sude na osnovu zakona koje usvaja NSRS.

"Ima li Vlada odgovor na pitanje ko je to zakonodavac u RS-u? Ima li Vlada odgovor na pitanje koji zakoni se primjenjuju u RS-u? Ima li Vlada odgovor na pitanje ko vodi politiku u RS-u Ima li Vlada odgovor na pitanje ko je odgovoran za pravnu anarhiju u kojoj se RS trenutno nalazi?", upitao je Grmuša.

On smatra da su “zbog ove nezapamćene bruke premijer i ministar pravde već trebali da podnesu ostavke”.

To je, tvrdi Grmuša, najmanje što su mogli da učine.

Poziva opozicione narodne zastupnike da u skladu sa članom 265. Poslovnika NSRS podnesu interpelaciju za razmatranje političko-pravne odgovornosti Vlade zbog pravnog dualizma, odnosno anarhije koja je trenutno u RS-u i koja prijeti potpunim urušavanjem ustavno-pravne pozicije RS-a.  

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...