U OVOM GRADU BILO JE PRVO ŽARIŠTE: Na današnji dan prije četiri godine potvrđen je prvi slučaj zaraze koronavirusom...

(...) u Bosni i Hercegovini.

  • Sjećanje

  • 05. Mar. 2024  05. Mar. 2024

  • 0

Muška osoba iz Banje Luke tada je testirana pozitivno na virus SARS-CoV-2 nakon što se vratila iz posjete Italiji, a dan kasnije potvrđeno je da je zaražen i sin oboljelog. Banja Luka je tako prva postala žarište zaraze s najvećim brojem oboljelih.

Vijeće ministara je 17. marta 2020.  proglasilo stanje prirodne i druge nesreće, a  21. marta uveden je policijski sat. Donesene su zabrane javnih okupljanja, obustave nastave u školama i na fakultetima, zabrane rada vrtićima i ugostiteljskim objektima, odluke o ograničavanju rada trgovina prehrambenim proizvodima..., prenose Vijesti.ba.

Među prvim mjera prevencije širenja zaraze bila je ona koja se odnosila na putnike koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu, a donesena je i odluka o obaveznoj 14-dnevnoj karanteni za građane Bosne i Hercegovine i ostale koji ulaze u državu na graničnim prijelazima ili aerodromima u Federaciji BiH.

Prema zvaničnim podacima u BiH je uslijed posljedica zaraze koronavirusom preminulo 16199 osoba, dok je zvanični broj zaraženih bio 400.477.

Zanimanje za vakcinaciju je manifestivano kao ogromno, čak su se organizovali i protesti zbog neblagovremene nabavke vakcina. U praksi interes je bio nizak. U BiH je prema zvaničnim podacima propalo oko milion i pol vakcina zbog isteka roka trajanja.

Od panike i straha koji su zavladali u martu 2020. godine došli smo do toga da koronu tek rijetko spomenemo, a na današnji dan skoro da nije bilo objava niti za godišnjicu prvog slučaja.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...