DENIS BEĆIROVIĆ, PREDSJEDAVAJUĆI PREDSJEDNIŠTVA BiH: Strateški interes da se u Bosni i Hercegovini osigura potpuna...

Saopćenje iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

  • Vijesti

  • 03. Maj 2024  

  • 1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović uputio je čestitku novinarima i zaposlenicima u medijima u povodu Svjetskog dana slobode medija.

- Svako društvo koje pretendira da bude demokratsko mora osigurati punu slobodu medija, slobodu govora i slobodu izražavanja. Strateški interes je da se u Bosni i Hercegovini osigura potpuna sloboda štampe, jer je to jedan od važnih koraka za postizanje evropskih demokratskih standarda, neophodnih za uspješan integracijski put ka Evropskoj uniji.

Danas su novinari u Bosni i Hercegovini vrlo često meta grubih verbalnih napada nekih bosanskohercegovačkih političkih zvaničnika. Trpe uvrede, ograničavanja pristupa informacijama, prijetnje... Nedopustivo je da novinari i mediji budu pod utjecajem određenih vladinih institucija, političara i političkih organizacija, te da njihov rad i egzistencija direktno ovise o političarima. Posebno zabrinjava kriminalizacija klevete u bh. entitetu RS, kojom se, protivno evropskim standardima, ograničavaju slobode izražavanja. Pred Bosnom i Hercegovinom je važan posao da usklađivanjem zakonske regulative s evropskom pravnom stečevinom, uz podršku zapadnih partnera, osigura pune novinarske slobode i prava i na taj način demokratizira svoje društvo.

Svim novinarima i zaposlenicima u medijima u Bosni i Hercegovini želim sretan Svjetski dan slobode medija! - stoji u čestitki predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...