DUGOGODIŠNJI PROTIVNIK PUTINA: Rusija šahovskog velemajstora Kasparova stavila na popis ekstremista i terorista

Kasparov je uvršten na listu "stranih agenata" u Rusiji 20. maja 2022. godine.

  • Evropa

  • 06. Mar. 2024  

  • 1

Rusija je bivšeg svjetskog prvaka u šahu Garija Kasparova uvrstila na listu terorista i ekstremista.

Ime šahovske legende našlo se na listi terorista i ekstremista na internet stranici Službe za finansijski nadzor Ruske Federacije (Rosfinmonitoring).

Kasparov, ruski državljanin čiji je otac Jevrej, a majka Armenka, bio je svjetski prvak u šahu između 1985. i 2000. godine.

Okončao je zvanično šahovsku karijeru 2005. godine, a bio je i politički aktivan u opozicionim pokretima protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Kasparov je nakon nekog vremena odlučio da živi u inostranstvu, a 2014. godine je dobio hrvatsko državljanstvo.

Poznat je po kritikama Putina zbog rata Rusije u Ukrajini, a pozvao je na vojnu podršku Kijevu protiv Moskve kao i uništavanje ruske ekonomije.

Kasparov je uvršten na listu "stranih agenata" u Rusiji 20. maja 2022. godine, prenosi Anadolija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...