UZBUNA U ČOVIĆEVIM REDOVIMA: „Međunarodna zajednica ili dio međunarodne zajednice titra najbrojnijem narodu …“

A zašto su srpski i hrvatski dužnosnici najveći zagovaratelji odlaska stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH te izostajanja intervencija Visokog predstavnika, razlog je taj što Međunarodna zajednica nije bila vjerodostojna i objektivna prema svim stranama, navodi u prilogu Čovićev medij.

  • Mini market

  • 07. Mar. 2024  

  • 4

Često se od srpskih i hrvatskih političkih dužnosnika može čuti kako je došlo vrijeme za smanjivanje uloge Međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini. To bi značilo kako bi domaći akteri preuzeli više odgovornosti i samostalno kroz dogovor donosili bitne odluke. Je li naša zemlja spremna za takvo što i djeluju li ponekad međunarodni dužnosnici štetno prema BiH, bila je tema Dnevnika RTVHB, medijskog glasila Čovićevog HDZ-a.

-Kada bi ušli u detaljniju analizu u kojim europskim zemljama je najveći utjecaj stranaca na unutarnja politička pitanja, vjerojatno bismo brzo došli do zaključka da je upravo Bosna i Hercegovina među zemljama u kojoj Međunarodna zajednica i strana veleposlanstva imaju i ponajveći utjecaj. Bosna i Hercegovina po sadašnjem ustroju, nastala je zahvaljujući mirovnom sporazumu koji su potpisale tri zaraćene strane, a pod velikim pokroviteljstvom Međunarodne zajednice, odnosno SAD-om.

Međutim, u poslijeratnom razdoblju njezino djelovanje puno puta je bilo kontradiktorno i znalo je dodatno poremetiti nacionalne odnose. Posljednjih godina, od hrvatskih i srpskih političkih dužnosnika često se mogu čuti izjave u kojima se zalažu za smanjenje

Naravno ne može se sve promatrati po principu "crno-bijelo", pa tako ni djelovanje međunarodnih aktera u BiH. Njihov angažman u zaustavljanju rata i početna financijska i politička pomoć da država profunkcionira bili su od neizmjerne važnosti. Ipak, onaj dio oko istinskog pomirenja naroda ostaje do kraja nedorečen.

A zašto su srpski i hrvatski dužnosnici najveći zagovaratelji odlaska stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH te izostajanja intervencija Visokog predstavnika, razlog je taj što Međunarodna zajednica nije bila vjerodostojna i objektivna prema svim stranama, navodi u prilogu Čovićev medij.

-Više od 28 godina prošlo je od mirovnog sporazuma dogovorenog u američkom Daytonu, ali utjecaj međunarodne zajednice u BiH nije bitno smanjen. Visoki predstavnik svakom trenutku ima mogućnost smjene domaćih dužnosnika, suspenzije zakona te nametanja vlastitih rješenja, koja su se često prema mišljenju novinara Zorana Krešića, medijske perjanice Čovićevog HDZ-a, pokazala kao novi problem.

Krešić kaže da bi bilo puno bolje da je neko stao na granice s oružjem i da je on siguran da bi se bh. političari sami dogovorili.

-Međunarodna zajednica ili dio međunarodne zajednice titra najbrojnijem narodu, kazao je Krešić spominjući geopolitičke igre i „otimačinu energenata i nafte“.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...