FADIL NOVALIĆ KAO NA IGLAMA: "Bio bi to strašan bezobrazluk da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine..."

Podnošenjem žalbe Sudu BiH zatražili su i ostali akteri presude u predmetu "Respiratori", a to su bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme „Srebrena malina“ Fikret Hodžić.

  • Društvo

  • 07. Mar. 2024  

  • 2

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine zaprimilo je molbu i dokumentaciju u kojoj se od Komisije za pomilovanje traži razmatranje pomilovanja za bivšeg premijera Federacije BiH Fadila Novalića, osuđenog na četiri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja prilikom nabavke respiratora u vrijeme pandemije Kovida-19. Nakon što se komisija očituje, konačnu odluku o pomilovanju donosi Predsjedništvo BiH. I dok se čeka odluka trojca Komšić - Bećirović i Cvijanović, odgađa se odlazak u zatvor u Vojkovićima. Podnošenjem žalbe Sudu BiH zatražili su i ostali akteri presude u predmetu "Respiratori", a to su bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme „Srebrena malina“ Fikret Hodžić.

Pravni timovi osuđenih Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića u slučaju „Respiratori“ čine sve da izbjegnu ili odgode izdržavanje zatvorske kazne. Bivši premijer Federacije Novalić, ide korak dalje, uputio je molbu za pomilovanje Ministarstvu pravde BiH. Odatle stiže odgovor – molba će biti razmatrana u zakonskom roku.

„Komisija će, u zakonskom roku, razmatrati upućenu molbu i dokumentaciju te će, u skladu sa Zakonom o pomilovanju BiH, svoj izvještaj uputiti Predsjedništvu BiH na odlučivanje“, poručuju iz Ministarstva pravde BiH.

Konačna odluka je na Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Pojedini mediji su objavili da predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić neće glasati za pomilovanje Novalića.

Sličnog stava je i Denis Bećirović. Pravno tumačenje je jasno – ako je za odluku o pomilovanju dovoljno da dva člana Predsjedništva budu protiv, Novalić bi mogao biti prebačen na izdržavanje kazne u zatvor u Vojkovićima.

Prema raspoloživim informacijama, Predsjedništvo BiH u zadnjih pet godina nije pomilovalo nijednu osobu. Sve molbe jednoglasno su odbijene! Pojedinci ne kriju ogorčenost, ukoliko do pomilovanja dođe.

„U pitanju je bezbroj ljudskih života koji su izgubljeni tokom pandemije korone upravo zbog respiratora koje je nabavljao Novalić. Bio bi strašan bezobrazluk da Predsjedništvo pomiluje bilo koga od tih ljudi“, kaže za BHRT politički analitičar Enver Kazaz.

Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini, u periodu od deset godina, tačnije od 2011. do 2021. godine pomilovano je 310 osuđenika. Najviše odluka o pomilovanju potpisao je bivši premijer Federacije Živko Budimir. Među pomilovanim su osuđeni za ubistvo, nasilje u porodici, trgovinu narkoticima, organizovanje otmica, zloupotrebu službenog položaja.

Bilo je čak situacija da određena osoba dobije dva puta pomilovanje za isto djelo. Alija Delimustafić kojem se sada sudi on je dva puta pomilovan za krivično djelo pokušaj otmice za koje je dobio četiri godine. Jednom ga je pomilovao Živko Budimir, a prethodno Niko Lozančić.

Odgađanje izvršenja kazne zatvora zatražili su i Solak i Hodžić, koji su osuđeni na šest, odnosno na pet godina zatvora. Žalili su se Sudu Bosne i Hercegovine na rješenje o odbijanju molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora. Predsjednik Suda dužan je u roku od tri dana od dana prijema žalbe donijeti rješenje, a u roku od pet dana rješenje dostaviti Krivičnom odjeljenju Suda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...